MVP

Elmedin Konaković za nedjelju najavio konferenciju za medije. Govorit će i o dolasku srbijanskih policajaca u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković najavio je za sutra konferenciju za novinare u prostorijama Ministarstva.

Najavljeno je da će Konaković govoriti o nedavnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, Godišnjem samitu NATO-a u Washingtonu te Međunarodnoj konferenciji MOSTAR 2024: Dijalog za budućnost.

Osim toga, tema će biti i sporazumi o policijskoj saradnji BiH sa Srbijom i Hrvatskom. U proteklom periodu veliku uznemirenost javnosti je izazvalo prisustvo srbijanski policajaca u Bosni i Hercegovini.

Konaković je ranije frekao da je sporazum potpisan i ratificiran kada su u Predsjedništvu BiH sjedili Komšić i Izetbegović.

"Vijeće ministara BIH ima potpisan važeći sporazum o policijskoj saradnji sa Vladom Srbije. Sporazum je potpisan i proces ratifikacije završen u 2010/2011. U tom sporazumu ima nekoliko veoma važnih članova koji daju velika prava MUP-u Srbije da zajedno sa MUP-om RS sarađuju. Sporazum je ratificiran kada su u Predsjedništvu sjedili Komšić i Izetbegović koji ovih dana sa svojim strankama brutalno napadaju Trojku za procese za koje su lično odgovorni.

Ovaj ugovor je ratificiran i po međunarodnom pravu ima veće pravno značenje od domaćeg zakonodavstva. U skladu sa nacionalnim zakonodavstvom policijski organi mogu sarađivati, čak se govori o zajedničkom obrazovanju, seminarima, planovima i programima koji će unapređivati saradnju", rekao je Konaković.