Starliner

NASA i dalje ne zna datum povratka astronauta

Zvaničnici američke Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir (NASA) i Boeing objavili su da još nije određen datum povratka kapsule "Starliner", koja nosi dva NASA-ina astronauta na Zemlju.

Prema CNN-u, zvaničnici NASA-e i Boeinga izjavili su tokom konferencije za novinare da već sedmicama sprovode napore za rješavanje problema i testove kako bi utvrdili probleme sa svemirskom letjelicom.

Testni piloti Butch Wilmore i Suni Williams trebali su se vratiti sredinom juna, ali kvarovi potisnika i curenje helija na Boeingovoj novoj "Starliner" kapsuli naveli su NASA-u i Boeing da ih tamo zadrže duže.

Zvaničnici su istakli da su istrage pomogle inženjerima da bolje razumiju "korijenske uzroke" problema i da inženjeri imaju neke moguće odgovore o tome zašto je došlo do curenja helijuma i zašto su potisnici neočekivano prestali raditi.

Objasnili su da bi izvor problema mogla biti toplina koja se nakuplja unutar potisnika.

Zvaničnici su naveli da se nastavlja rad na rješavanju problema i da još nije određen datum povratka kapsule "Starliner", koja nosi dva NASA-ina astronauta na Zemlju.

Steve Stich, menadžer NASA-inog Commercial Crew Programa, rekao je da još nisu spremni da odrede datum povratka. Stich je napomenuo da će NASA obaviti pregled u prvoj sedmici augusta i da će planirati povratak "Starlinera" nakon ovog pregleda.