Crijevni mikrobiom jedinstven je poput otiska prsta i ne smijemo ga zanemarivati ako želimo živjeti zdravo.
No, neki ljudi nesvjesno sabotiraju zdravlje svojih crijeva svakodnevnom prehranom.
U crijevima žive milioni mikroba koji reagiraju na ono čime ih hranimo. Kada jedemo hranu koja doprinosi rastu dobrih mikroba, dobrobit možemo osjetiti već u roku od nekoliko dana. Takođe, kada jedemo pogrešnu hranu, zdravlje crijeva počeće opadati.
Nutricionistica Stephanie Moore popisala je šest vrsta hrane koje se smatraju najvećim neprijateljima probavnog sustava.
Ultraprerađena hrana
Ultraprerađena hrana sadrži konzervanse, zaslađivače, umjetne boje i arome. To su gazirana pića, kobasice, pileći medaljoni, hljeb, keksi, pahuljice koje jedemo za doručak, jogurti s dodatnim šećerom, juhe iz vrećice, sladoled i čips.
Konzumiranje velikih količina ultraprerađene hrane povezano je s nizom zdravstvenih problema: od bolesti srca i dijabetesa tipa 2, do sindroma iritabilnog crijeva, depresije, astme i raka.
Hrana pržena u dubokom ulju
Ulja koja se koriste za prženje iznimno loše djeluju na crijeva. Moore savjetuje da pokušate smanjiti količinu pržene hrane u svojoj prehrani i uravnotežiti je zdravim obrocima koji njeguju crijeva. Šećer
Šećer hrani nepoželjne mikrobe u crijevima i ne donosi nikakvu nutritivnu korist. Čak i zdravije opcije poput meda i javorovog sirupa treba konzumirati u malim količinama.
Umjetni zaslađivači
Umjetni zaslađivači mogu se činiti zdravijom alternativom šećeru, ali mogli bi sabotirati zdravlje crijeva.
“Mikrobiom crijeva pokušava ih razgraditi, ali oni se sastoje od kemikalija koje je napravio čovjek. Osim toga, tijekom procesa razgradnje umjetnih sladila oslobađaju se nusproizvodi koji ubijaju dobre mikrobe”, napominje Moore.
Proteinske pločice i shakeovi
Većina proteinskih pločica sadrži aditive i umjetna sladila, isto se odnosi i na gotove shakeove.
Alkohol
Koliko god se željeli opustiti, budite svjesni da je alkohol iznimno štetan za crijeva.
“Znamo da ubija dobre mikrobe i stvara poremećaje u crijevnom mikrobiomu. Takođe slabi stijenku crijeva i uzrokuje upalu”, ističe Moore.
Šta jesti umjesto navedene hrane?
Prema Mooreu, za zdrava crijeva ključne su namirnice bogate hranjivim tvarima koje hrane mikrobiom. To su voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke. Sva ta hrana sadrži vlakna i polifenole koji hrane dobre bakterije.
Dobra opcija je fermentirana hrana poput kefira, kiselog kupusa i kimchija koja je bogata probioticima koji pogoduju crijevima. I naravno, ne zaboravite piti puno vode.