traži se mir

Egipat upozorio na otvaranje novog ratnog fronta u Libanu, pozvao na prekid vatre u Gazi

Egipat je u nedjelju upozorio na rizike otvaranja novog ratnog fronta u Libanu i pozvao na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

Upozorenje je uslijedilo nakon smrti 12 osoba u raketnom napadu na druzski grad Majdal Shams na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael.

Dok je Izrael okrivio Hezbollah za subotnji napad, libanska grupa je negirala bilo kakvu odgovornost.

U saopćenju, egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da bi otvaranje novog ratnog fronta u Libanu "moglo uvući regiju u sveopšti regionalni rat".

U njemu je naglašena važnost "podrške Libanu, njegovom narodu i njegovim institucijama, te da se zemlje poštedi užasa rata".

Pozvali su uticajne sile "da odmah intervenišu kako bi narode u regionu poštedjeli daljih katastrofalnih posljedica širenja sukoba, koji mogu predstavljati prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti".

Pozvali su na postizanje "trenutnog i sveobuhvatnog prekida vatre kako bi se što prije okončala humanitarna patnja u Pojasu Gaze".

Napetosti su porasle duž granice Libana s Izraelom usred prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv napreduje sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od prošlog oktobra nakon napada Hamasa ubijeno gotovo 39.300 ljudi.