oštre reakcije

Sindikat profesionalnih fudbalera: “Odluka NFSBiH je destruktivna”

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini je žestoko iskritikovao odluku NFSBiH.

Odbor za hitnost NFS Bosne i Hercegovine je na nedavnoj sjednici donio odluku da se fudbaleri koji dolaze iz zemalja Evropske unije više ne smatraju za strance.

Nastavak je to na prošlogodišnju odluku kojom se na sve igrače iz država bivše Jugoslavije gleda kao na domaće, a tu kao i ovu najnoviju je zvanično prokomentarisao Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH:

“Na sjednici Odbora za hitnost Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH, koja se održala u subotu 27. 7. 2024. godine, usvojena je između ostalog i odluka o izmjeni propozicija takmičenja u sezoni 2024/25, a koja se odnosi na status stranih igrača” – stoji u saopštenju Sindikata koje se nastavlja:

Ovom odlukom u smislu prava nastupa se ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od država zemalja bivše SFRJ. U dopuni propozicija se sada nalazi da se stranim državljanima ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od zemalja članica Europske Unije.

Smatramo da je već prošlogodišnja odluka o “ex-yu” igračima bila bespotrebna, a ovogodišnja se može okarakteristati kao destruktivnom za domaći fudbal. Postavlja se pitanje zbog čega je Odbor za hitnost NS/FS BiH donio takvu odluku i to baš nekoliko dana uoči početka nove sezone, kada je većina timova već sklopilo kadar za predstojeće takmičenje. Ko je inicirao donošenje ove odluke, koji su pojedinci istu odobrili, te da li su klubovi, takmičari u #PLBiH pitani za mišljenje o ovome? Koje su stvarne potrebe za ovakvom odlukom i šta je zapravo cilj?

Smatramo da se institut domaćeg igrača treba poštovati i žaštiti. Ovakvom odlukom zasigurno se ne doprinosi jačanju domaćeg fudbala, jer je ona plod određenih interesa, a nipošto namjere da se unaprijedi premijerligaško takmičenje i bh. fudbal uopće. Također, smatramo da odluke poput ovih dodatno utiču na motiv trenera, omladinskih pogona i škola fudbala, te velikog broja mladih dječaka koji sada imaju još teži put do seniorskog fudbala.

Naša želja, a ujedno i strateški cilj rada jeste poboljšanje uvjeta za bh. fudbalere. Želimo kvalitetno, dobro organizovano i promovirano domaće takmičenje, koje će pratiti propisi usklađeni sa FIFA-inim standardima, gdje će glavnu ulogu imati bh. igrači i naši treneri. Odluka o tome da se stranim državljanima ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od zemalja članica EU prioritet stavljaju na strane fudbalere, umjesto na domaće i ne može naći svoje opravdanje”.