OD DRŽAVE DO DRŽAVE

Znate li koje su najpopularnije marke automobila u Americi?

Američko tržište je veliko, ali i specifično. Oduvijek su se najbolje prodavale američke marke vozila, dok su druge evropske marke automobila bile zastupljene u simboličnim količinama, a neke nisu nikad ni uspjele osvojiti dio malog kolača, pa se jednostavno i ne prodaju.

Najveći problem uspjeha prodaje novih vozila na teritoriju SAD je nejgova veličina, što zahtjeva otvaranje velikog broja autosalona i servisa, što nije nimalo jednostavan ni jeftin zadatak. Godišnje se na tržištu SAD pojavi više od 300 novih modela osobnih automobila i ‘trucks-a’. Tu treba pojasniti kako se u SAD najviše prodaje ‘trucks-a’, ali tu se ne radi o klasičnim kamionima kako to u ostalom svijetu mislimo na prave kamione, već o klasi vozila kao što su pick-up i SUV vozila. Ono što ostatak svijeta naziva kamionima u SAD se naziva ‘heavy truck’.

Veliko automobilsko tržište kao što je SAD jako je različito od pojedine savezne države do druge, pa tako određene marke vozila su popularnije u Teksasu od na primjer Floride.

Na priloženoj mapi možete vidjeti koja marka vozila je najpopularnija u pojedinoj državi unutar SAD. Podaci se odnose na registraciju novih vozila u pojedinim državama i odnose se samo na individulanog kupca, te u tim brojkama nisu uključena vozila koje su kupile firme. Kako se moglo i očekivati u Top 5 najprodavanijih vozila uvrstili su se Ford F-Series, Chevy Silverado i Ram pickup, te Toyota Camry i Honda Accord, što je i vidljivo iz mape. Tako je Chevy najprodavaniji u 10 saveznih država, a Ford čak u njih 12, a zanimljivo je kako Florida pripada Toyoti, a pojavljuje se i Subaru (Subaru Outback i Forester) u sredini SAD. Osim Subarua druge marke u ovim državama prodaju uglavnom pick-upove, dok je u Kaliforniji najpopularnija Honda, koja zajedno s Toyotom prodaje uglavnom trovolumenske limuzine.