Kepler davno nacrtao

Crteži stari stotine godina riješili su veliku solarnu misteriju: Naučnici su dugo vodili žestoke rasprave

Johannes Kepler vjerovatno je najpoznatiji po razvoju zakona planetarnog kretanja. Također je bio zagriženi promatrač Sunca i 1607. napravio je nekoliko prekrasnih promatranja naše najbliže zvijezde pomoću camera obscure.

Njegovi crteži bili su nevjerovatno precizni i omogućili su astronomima da tačno odrede gdje se nalazi Sunce u svom 11-godišnjem ciklusu. Uzimajući u obzir lokaciju Keplera i lokaciju sunčevih pjega, tim istraživača je identificirao da se Sunce bliži kraju solarnog ciklusa-13.

Johannes Kepler bio je njemački matematičar koji je rođen 1571. Njegov doprinos svijetu nebeske mehanike i kretanju planeta je bez premca, piše Science Alert.

Zakoni planetarnog gibanja koje je formulirao na temelju opažanja Tyca Brahea izdržali su test vremena. Osim svog rada na kretanju planeta, bio je sam po sebi poznati promatrač i napravio je jedan od najranijih zapisa solarne aktivnosti prije izuma teleskopa!

Kepler je koristio kameru obskuru koja se sastojala od male rupe u zidu kroz koju bi sunčeva svjetlost mogla proći. Zatim bi se napunio listom papira omogućujući promatraču da proučava sliku Sunca.

Kepler je to iskoristio za snimanje i skiciranje vidljivih obilježja Sunca i u maju 1607. zabilježio je ono za što je mislio da je tranzit Merkura. Ispostavilo se da to nije bio tranzit Merkura, već grupe Sunčevih pjega.

Sunčeve pjege koje vidi Kepler i koje na Suncu često vide moderni astronomi amateri su privremeni solarni fenomeni. Oni postoje u vidljivom sloju sunčeve atmosfere poznatom kao fotosfera i čine se tamnima u usporedbi s okolinom.

U stvarnosti, kada bi ih se moglo izolirati od mnogo svjetlijeg solarnog diska, ali zadržati na njihovoj postojećoj udaljenosti od Zemlje, bili bi svjetliji od punog Mjeseca.

Tačke su jednostavno hladnije i tamnije od okolnog vrućeg i svijetlog materijala. Njihova temperatura je oko 3800 K umjesto nešto ispod 6000 K za prosječnu temperaturu fotosfere.

Sunce je velika kugla plazme i ima magnetsko polje poput Zemlje. Plazma je električki nabijen plin koji sa sobom može povući linije magnetskog polja. Kako Sunce rotira, ono povlači magnetsko polje sa sobom uzrokujući da se smota i zapetlja.

Često su naprezanja pod kojima su linije polja toliko intenzivna da probijaju površinu, sprječavajući konvekciju, čineći temperaturu u ovom području nižom, Sunčevu pjegu. Sunčeva pjega (i opća solarna aktivnost) doseže vrhunac tokom ciklusa od 11 godina.

Tim istraživača predvođen Hisashijem Hayakawom sa Univerziteta Nagoya upotrijebio je nove tehnike za analizu Keplerovih crteža i otkrio nove informacije o solarnoj aktivnosti u to vrijeme.

Spörerov zakon (koji ispituje varijacije heliografskih širina na kojima se solarna aktivna područja formiraju tokom solarnog ciklusa) primijenjen je na crteže, stavljajući ih na kraj solarnog ciklusa prije ciklusa koji su Thomas Harriot, Galileo i drugi teleskopski promatrači prvi uhvatili solarno informacije o ciklusu.

Ovo je promatranje smjestilo neposredno prije dobro dokumentiranog Maunderovog minimuma – neobjašnjivog razdoblja značajno smanjene aktivnosti sunčevih pjega koje se dogodilo između 1645. i 1715. godine.

Do sada se žestoko raspravljalo o ovom razdoblju minimalne solarne aktivnosti i, iako nije postignut konačan zaključak, tim se nada da bi nas Keplerove informacije mogle konačno uputiti na put razumijevanja velikih razdoblja solarne neaktivnosti.