Politika

Grad Mostar tužio Udruženje “Jer nas se tiče” zbog blokada deponije Uborak

Grad Mostar, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) i tri gradska komunalna preduzeća tužili su Udruženje građana “Jer nas se tiče” zbog tri blokadе deponije Uborak sjeverno od Mostara  tokom 2019. i 2020. godine.

Tužbu su pokrenuli Grad Mostar, Javno preduzeće (JP) „Komos“ Mostar, JP „Parkovi“ Mostar i JP „Deponija“ Mostar.

Kako se navodi, tužba je pokrenuta radi „naknade štete“ koju su navodno „prouzrokovali građani i građanke Mostara okupljeni oko građanske inicijative „Jer nas se tiče““.

U protekle dvije godine odlagalište je u više navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

Aktivisti inicijative „Jer nas se tiče“ traže da se zatvori deponije Uborak, jer, kako tvrde, proteklih godina tu se, osim krutog komunalnog, odlagao i medicinski otpad, kao i uginule životinje.

U tužbi Grada Mostara i tri komunalna preduzeća se navodi da je šteta nastala uslijed „ometanja JP Deponija Mostar pri zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju smeća sa ulica Grada Mostara i okolnih mjesta“ u periodu od juna, 2019. godine do marta, 2020. godine kada su, kako se navodi u tužbi, građani i građanke okupljeni oko inicijative „Jer nas se tiče“ „postavljali prepreke i nadzor od strane članova udruženja, pred odlagalištem „Uborak“.

Grad Mostar i javna preduzeća u svojoj tužbi traže od građana i građanki isplatu više od 639.000 KM ( oko 320.000 eura).

Iz Udruženja „Jer nas se tiče“ navode kako će iskoristi svaki postojeći pravni lijek da bi dokazali da građani i građanke nisu krivi za nemar i neodgovaran rad vlasti za riješavanje problema deponije „Uborak“.

„Deponija na Uborku godinama uništava naše zdravlje, naši najmiliji obolijevaju i umiru, ali nadležnima to nije bilo dovoljno, pa su borbu za zdravlje svih nas pokušali ugasiti policijskom akcijom“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Kako se navodi u saopštenju kojeg su objavili na zvaničnoj Facebook stranici, nakon policijske akcije, maltretiranja, kaznenih prijava, na red je stigla i tužba.

„Kažnjavaju se građani koji pokušavaju zaštititi zdravlje svih građana Mostara i cijele doline Neretve, boreći se protiv ilegalne deponije koja uništava našu rijeku, okolinu i zdravlje. Ovo mora prestati“, poručuju iz Udruženja „Jer nas se tiče“.

Kao odgovor na tužbu iz Udruženja građana „Jer nas se tiče“ najavljuju da će 2.februara izaći na proteste ispred deponije Uborak od 06:00 do 08:00 sati.

„Ustrajaćemo u našoj pravnoj borbi protiv koruptivnog sistema, odgovornih pojedinaca i institucija koje su do danas morale reagovati kako bi deponija

Uborak konačno bila zatvorena i premještena na novu lokaciju“, navodi se u saopštenju.

Oko 500 građana Mostara za svega nekoliko sati potpisalo je peticiju koju je 9. jula, pokrenulo Udruženje građana „Jer nas se tiče“, za zatvaranje, sanaciju i izmještanje komunalne deponije Uborak, sjeverno od Mostara.