potvrđeno za raport

Zoran Galić podnio zahtjev za penziju. Traži razrješenje s dužnosti

Zoran Galić, zamjenik direktora SIPA-e, ide u penziju umjesto, sad-zasad, u pritvor, saznaje naš portal.

"Zoran Galić podnio je zahtjev za penzioniranje prije isteka mandata, jer je stekao uvjete ua penziju", kazala je Ivana Grizelj-Ćorluka, Galićeva advokatica, za Raport.

Nakon što je javnost saznala da su po naredbi Tužilaštva BiH u ponedjeljak, 8. jula, uhapšeni pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, saznala je i da je istragom pomenutog tužilaštva obuhvaćen i Zoran Galić.

Milović i Bago uhapšeni su zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela, dok je Galiću na teret stavljena sumnja da je izvršio niz krivičnih djela, kao što su primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Također, postoje osnovi sumnje da je određena osoba iz navedenih institucija koje su uključene u istragu osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Osumnjičeni Galić je nije časio ni časa, pa je nakon dobijenih informacija, odmah sutra, u popodnevnim satima, ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

"I ova akcija i sve aktivnosti koje provodimo pokazuju da niko nije iznad zakona i sistema i dokaz je da imamo snage da se suprotstavimo svima koji krše zakon i iskaču iz sistema", kazao je prethodno za Raport Darko Ćulum, direktor SIPA-e.

Nadati se da niko nije iznad zakona s obzirom na to da je naša zemlja sve češće suočava sa činjenicom i da najviši zvaničnici u pravosudnim i policijskim agencijama učestvuju u kriminalnim radnjama.