OTVARANJE HAUBE U VOŽNJI

Nakon greške u softveru: Tesla nadograđuje 1,85 miliona vozila u SAD

Tesla je počela sa softverskom nadogradnjom čak 1,85 miliona vozila u SAD nakon što je otkriveno da bi greška u softveru mogla previdjeti nezaključanu haubu i tako povećati rizik da se prilikom vožnje većom brzinom hauba otvori i uzrokuje saobraćajnu nesreću.

Odredbu u "popravku" donijela je Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na cestama (NHTSA) nakon što je otkriven taj problem. Naime, Tesla je još u martu započela s istraživanjem pritužbi kupaca na slučajeve nenadanog otvaranja haube. Provedena je inspekcija vozila u saobraćaju i razvijen softverski dodatak koji se trenutno instalira širom SAD.

Tesla je s "popravcima" započela još sredinom juna, a ažurirani softver bolje detektira nezaključanu haubu i upozorava vozača.

"Popravak" se odnosi na određene modele. Prije svega Model 3, Model S, Model X (2020-2024) i Model Y (2021-2024).

Iako se trenutni "popravak" odnosi prije svega na vozila u SAD, takvih je događaja bilo i u Evropi pa je za očekivati da će i evropski korisnici dobiti obavijest o ažuriranju.

Inače, ovo je najveća "akcija popravka" Teslinih vozila od decembra kad je ažuriran softver u više od 2 miliona vozila u SAD, zbog ugradnje novih zaštitnih mjera u Teslin sistem autopilota.