uznemirujući video

Dramatične scene u novom tramvaju: Putnik psovao zbog neuključene klime, revizor ga pretukao. Intervenirale hitna i policija

Sukobu je prethodilo to što u novom tramvaju nije radio klima uređaj

U jednom od novih tramvaja u Sarajevu, na relaciji Ilidža-Baščaršija, danas oko podneva je došlo prvo do verbalnog sukoba između nekoliko kontrolora GRAS-a i jednog putnika, a potom i do fizičkog napada revizora na jednog od putnika.

Sukobu je prethodilo to što u novom tramvaju nije radio klima uređaj i nekoliko putnika je u više navrata već od polazne stanice na Ilidži, pa tokom vožnje do Marin Dvora gdje je situacija eskalirala u incident i fizički napad, pozivalo vozača tramvaja da uključi klimu.

Nakon prvobitnih pristojnih poziva vozaču da uključi klimu, da je temperatura nesnošljiva, jer se u novim tramvajima ne mogu otvoriti ni prozori, i nakon što se vozač oglušio na te pozive, neki od putnika su počeli vozaču upućivati i psovke i uvredljive riječi.

U međuvremenu u tramvaj su ušla trojica revizora GRAS-a, kojima su se putnici požalili na to što nije uključena klima i jedan od revizora dok je vršio kontrolu karata je kazao vozaču da uključi klimu.

Međutim, ni taj poziv nije rezultirao time da vozač uključi klimu.

Vozač tramvaja: Vozili smo se 30 godina bez klime

S obzirom na to da je zbog glasnih povika i psovki pojedinih putnika situacija postajala sve napetija, novinarka Raporta koja se zatekla u tramvaju, predstavila se vozaču i pitala ga šta se dešava s klima uređajem u tramvaju. Vozač je kazao da je klima "zaštopala" i da ne može da je uključi, a rekao je i da ne vidi u čemu je toliki problem "jer vozili smo se bez klime 30 godina".

Na konstataciju novinarke da se vozimo u novim, tramvajima skupo plaćenim našim novcem, te da bi putnici, naročito oni starije životne dobi koji teže podnose visoke temperature trebali barem dobiti objašnjenje zbog čega u tramvaju nema klime, te da bi takav tramvaj onda trebalo i isključiti iz saobraćaja, vozač je rekao da će to i učiniti po okončanju te vožnje.

No, zanimljivo je da u je u kabini vozača radila klima, dok je u dijelu tramvaja gdje su putnici uistinu bila visoka temperatura, jer nema mogućnosti ni da se otvore prozori.

Tramvaj u kojem se desio incident / Foto: Raport

U međuvremenu je u drugom dijelu tramvaja gdje su revizori vršili kontrolu karata došlo do sukoba između jednog od putnika starije životne dobi i revizora, a potom je kako je vidljivo na Raportovom snimku uslijedio fizički napad jednog od revizora na putnika.

Kako se čuje i vidi na snimku putnik je upućivao psovke, a revizor je na to uzvratio snažnim udarcima šakama, a potom i šamarima.

Putnik koji je u tom trenutku stajao, satjeran je na jedno od sjedišta, gdje mu je revizor unoseći mu se u lice nastavio prijetećim glasom upozoravati da mu ne smije psovati. Za to vrijeme, drugi revizor mu je stajao iza leđa i držao ga, tako da se putnik nije mogao ni braniti. Također, na snimku se vidi kako putniku ljutiti revizor pritišće glavu u predjelu vrata. Kasnije je putnik govorio da je ostao bez zraka i da ga je revizor davio.

Putnici u šoku, stigli policija i Hitna

S obzirom na to da je tramvaj u međuvremenu stao na stanici Marin Dvor, vozač je otvorio vrata i većina putnika, uznemirena i u strahu zbog tuče izašla je iz tramvaja.

Oni koji su ostali bili su u šoku zbog događaja kojem su svjedočili, a neki su glasno i govorili da će ostati do dolaska policije, koju su u međuvremenu pozvali i revizori i napadnuti putnik i novinarka Raporta, kako bi posvjedočili onome što su vidjeli.

Hitna na licu mjesta / Foto: Raport

Ubrzo su stigli i policija i služba Hitne pomoći kako bi putniku ukazali pomoć, a policija je od aktera događaja i svjedoka uzela izjave.

Ono što je indikativno jeste da je na stanici Marin Dvor u tramvaju odjednom počeo raditi klima uređaj, što implicira da vozač nije htio uključiti klimu, a kada je situacija eskalirala ipak je odlučio to učiniti.

Na upit nekoliko putnika, "kako sad da klima zbog koje je i došlo do incidenta radi", vozač nije dao odgovor.

Zbog ovog događaja jedno vrijeme je tramvajski saobraćaj u glavnom bh. gradu bio i obustavljen.

S obzirom na to da su novi tramvaji opremljeni i s uređajima za video nadzor, policija će vjerovatno izuzeti snimke iz spornog perioda, koji mogu u potpunosti rasvijetliti ovaj događaj, o kojem su akteri davali oprečne izjave.

Ono što je u ovoj priči potpuno jasno i što je nedopustivo, jeste to da do fizičkog napada revizora na putnika nije smjelo doći, da GRAS mora voditi računa o tome da ovakve situacije prevenira i da putnici ne smiju biti dovođeni u situaciju da svjedoče ovako strašnim scenama, poput današnje.

Naravno, ni putnici ne smiju upućivati psovke, niti bilo koga vrijeđati, nego svoje primjedbe moraju ispostavljati na civiliziran način.