biometrija

Otključavanje telefona licem nije tako sigurno kako mislite: Evo šta trebate napraviti kako bi bilo sigurnije

Korištenje biometrijske tehnologije u našim pametnim telefonima omogućilo je veći stepen sigurnosti uz manje truda. Dovoljno je pritisnuti prst na čitač i telefon se otključava. Ili pak pogledati u telefon i sve je riješeno.

No, što kad ta biometrijska tehnologija baš i nije toliko sigurna i može ju se prevariti? Takav je slučaj s tzv. Face ID opcijom, koja otključava telefon očitavajući crte lica korisnika. Iako su proizvođači pametnih telefona uključili dodatne opcije koje očitavanje lica korisnika čine preciznijim i sigurnijim, još uvijek velik broj korisnika te dodatne opcije - jednostavno ne koristi.

Tako se događa da se telefoni s postavljenom opcijom "Face ID" mogu otključati pomoću fotografije vlasnika, ali i naprimjer ako neko iskoristi trenutak neopreznosti i ekran telefona jednostavno uperi u vlasnikovom smjeru, a da toga vlasnik nije svjestan.

Stoga, kako biste bili sigurni da će se telefon otključati samo i isključivo kad se vi nađete uživo pred njegovim ekranom, u postavkama biste trebali aktivirati dodatne opcije.

Pronađite u Settings/Postavke opciju Face ID/Face Unlock i tamo pronađite opciju Require Attention for Face ID/Zahtijevaj pažnju za Face ID (iPhone) odnosno Require open eyes/Zahtijevaj otvorene oči (Android). Treba istaknuti da ove opcije možda neće uvijek raditi ako nosite naočale ili ne gledate direktno u ekran.

Neki uređaji nude dodatne sigurnosne značajke koje provjeravaju jeste li zaista svjesni da otključavate uređaj. To može uključivati opcije poput obuhvaćanja cijelog lica ili gledanja u određenu tačku na ekranu. Kako biste provjerili nudi li vaš uređaj tu opciju, provjerite u Settings/Postavke.

Iako je prepoznavanje lica zgodna i jednostavna zaštita za vaš pametni telefon, uvijek biste trebali imati i rezervan način pristupa. To može biti lozinka, PIN, uzorak ili otisak prsta. Možda se čini nepotrebnim, ali što ako telefon pokušavate otključati u uvjetima loše osvjetljenosti i ne vas jednostavno - ne prepoznaje. Ili ako ga pokuša otključati netko sa sličnim crtama lica. Bolje se osigurati još jednim načinom otključavanja.

Nemojte ostavljati svoj telefon bez nadzora, pogotovo na javnim mjestima kako netko ne bi iskoristio trenutak vaše nepažnje dok je telefon otključan i tako ostvario pristup vaši podacima.

Ako sumnjate da netko pristupa vašem telefonu putem Face ID/Face Unlocka, uvijek možete isključiti tu opciju i koristiti neki drugi oblik zaključavanja odnosno otključavanja telefona.