značajan utjecaj

Google unosi veliku promjenu u način pretrage

Google opcija koja omogućava pretraživanje interneta zaokruživanjem objekata na ekranu telefona prilično je popularna među korisnicima Androida.

Sada stiže i na računare.

Naravno, kako se radi o Googleovoj opciji, ona je dostupna na njihovom Chrome pregledaču internet stranica i to za korisnike Chromebookova, ali i računare koje pokreće Windows i MacOS.

Jednostavna dostupnost

Korisnicima Chromebookova ta opcija je dostupna jednostavno. Ikona za pretraživanje nalazi se u samom adresnom polju Chromea, tako da brzo može da se aktivira.

Korisnici Windows i Mac uređaja morat će da naprave koji klik više da bi mogli da je koriste. Unutar Chromea je prvo potrebno kliknuti na tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana i, kada se otvore opcije, odabrati "Pretražite ovu stranicu pomoću Googlea", prenosi Zimo.

S desne strane ekrana pojavit će se manji ekran s poljem za pretraživanje. Unutar te trake moguće je upisati pojam pretraživanja i, dok pregledate stranicu, u tom drugom prozoru možete pretraživati pojmove ili fotografije koje vas zanimaju.

Također, moguće je kliknuti na opciju Google Lens, čime se otvara poseban prozor u koji je moguće "povući" stvari, odnosno slike sa stranice kojom surfujete.

Google će pretražiti internet za taj sadržaj sa slike. Osim slika, moguće je odabrati opciju teksta pa će pretražiti i tekst, ako se nalazi na slici.

Pored mogućnosti prebacivanja sadržaja u drugi ekran, moguće je (klikom na oznaku objektiva) započeti i pretraživanje na samoj stranici.

Sve što je potrebno jeste da se označi objekt ili dio teksta koji želite da pretražite i on će se pojaviti na desnom ekranu.

Rezultati pretrage

Ispod njega će se odmah pojaviti rezultati pretrage povezane s tim objektom, odnosno slikom ili pojmom.

Na primjer, ako vidite fotografiju nekog sportiste u patikama koje vam se sviđaju, aktivirajte opciju Google Lens, zaokružite, odnosno označite patike na slici.

Google će vam odmah dati rezultate pretraživanja u vezi s tim patikama.

Ili ako gledate neki videosnimak s automobilima i želite da saznate koji je model u videu, dovoljno je pauzirati reprodukciju, putem Lensa zaokružiti vozilo i onda vidjeti šta kaže Google o tom automobilu. Prilično korisno.

Oni koji će često koristiti ove opcije tokom surfovanja internetom imaju mogućnost postavljanja prečice u adresno polje.

Naime, nakon otvaranja ekrana sa strane u gornjem desnom uglu pojavit će se slovo "G". Klikom desnog tastera miša pojavit će se opcija "Prikači".

Ako je potvrdite, onda će ova opcija automatski biti dostupna na bočnom dijelu polja s alatkama.

Iako ovo nije neka značajna promjena na Chromeu, na Tech Radaru kažu da bi mogla imati značajan utjecaj na način na koji se koristi ovaj Google pregledač internet stranica na Windows i Mac računarima.