ozloglašeno društvo

Hrvatske firme kao crne ovce u SAD. Gase im račune, moraju ih seliti u druge države

Američka fintech kompanija Mercury koja pruža finansijske usluge, a u kojoj račun ima više hrvatskih startup kompanija, zatvara vrata klijentima čiji su vlasnici iz Hrvatske.

Svi oni svoje račune moraju seliti drugdje jer je Mercury Hrvatsku stavio na listu zabranjenih zemalja, odnosno zemalja čiji vlasnici ne mogu imati račun u fintech kompaniji koja svoje usluge pruža putem Choice Financial Group i Evolve Bank & Trust.

Zašto se konkretno Hrvatska našla u “top klubu” zemalja, među kojima su Afganistan, Sjeverna Koreja, Sudan, Pakistan, Iran, Irak…, i to kao jedina zemlja članica Evropske unije, iz banke svojim klijentima nisu jasno objasnili, prenosi Poslovni dnevnik.

Informaciju u kakvim su se problemima našli hrvatski osnivači prvi je na LinkedIn profilu objavio Albert Gajšak, osnivač i izvršni direktor CircuitMessa, koji od 2019. ima račun u Mercuryju – kompaniji koja se brendirala kao banka za startupe.

Iako iz Mercuryja nisu objasnili razloge otkazivanja saradnje kompanijama koje su kod njih imale račun, a niti pojedinim medijima koji su slali upit, naslućuje se da razlog leži u činjenici da se Hrvatska nalazi na sivoj listi Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca (FATF).

Na njoj se našla prošle godine jer je FATF zaključio da Hrvatska ne poduzima adekvatne mjere u borbi protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovna uništenja.