hercegovina

Požari kod Jasenice i Krivodola pod nadzorom, ali opasnost nije prošla

Trenutno je aktivan veći požar na području grada Mostara, na brdu iznad naselja Jasenica, te u blizini Krivodola, vatrogasci su na terenu, ali požari su u ovom trenutku pod nadzorom, te nisu ugroženi ljudi, ni materijalna dobra.

"To i dalje ne znači kako smo izvan opasnosti jer na stanje s požarom utječe niz faktora, posebno snaga i smjer vjetra. U dogovoru sa komandantom Profesionalne vatrogasne postrojbe (PVP) Mostar upućen je zahtjev Oružanim snagama BiH za pomoć u gašenju požara iz zraka", kazao je šef Operativnog centra Civilne zaštite (OCCZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Marin Čović.

Od početka godine na području HNK zabilježeno je 1.020 požara, a u većini slučajeva gorjeli su trava i nisko rastinje, saopćeno je iz kantonalne Vlade.

"Usljed velike suše i visokih temperatura, broj požara u posljednjih 15 dana je intenziviran, te na dnevnom nivou imamo 30 do 40 požara i više. Samo u julu bilježimo 332 borbe s plamenom. Požarišta većih razmjera imali smo, nažalost, na gotovo cjelokupnom području HNK, a najviše u Stocu, Čapljini, Čitluku i Mostaru. Svi su uspješno ugašeni bez većih posljedica po žitelje, stambene i druge objekte", kazao je Čović.

Zahvalivši vatrogascima na njihovoj po ko zna koliko puta posvjedočenoj požrtvovnosti kojom brane ljudske živote i sva naša dobra, predsjednica Vlade HNK Marija Buhač i ovom je prilikom pozvala sve sugrađane na pojačan oprez i krajnje odgovorno ponašanje u smislu izbjegavanja bilo kakvih rizičnih radnji kada je u pitanju paljenje vatre.

Iz MUP-a HNK upozoravaju na to kako u jednomu dijelu požara ima indicija o ljudskomu činitelju, bilo da je riječ o nemaru ili o namjeri, pa su pozvali sve građane koji primijete sumnjiva postupanja da ih obvezno i bez odgode prijave policiji na broj 122.