oglasio se sindikat

Francuski taksisti traže kompenzaciju za gubitak prihoda zbog Olimpijskih igara

Francuski taksisti traže od vlade odštetu nakon što su doživjeli značajne gubitke prihoda tokom Olimpijskih igara zbog prekida saobraćaja.

U pismu ministarstvu saobraćaja, sindikati taksista opisali su Igre kao "veliko razočaranje", navodeći saobraćajna ograničenja i zatvaranje mjesta koja su ometala njihovu sposobnost za rad, i zatražili su kompenzacijski fond za pokrivanje sedmomjesečnog razdoblja.

Francuski taksisti, kojih samo u Parizu ima 20.000 licenciranih, u četvrtak su od vlade zatražili kompenzaciju za izgubljeni prihod tokom Olimpijskih igara jer su prekidi u saobraćaju i manji broj stalnih klijenata opteretili potražnju.

"Potražnja opada i cijela profesija je spriječena da jednostavno radi svoj posao zbog ovih igara", stoji u pismu u koje je AFP imao uvid.

Broj dodatnih posjetitelja koje su privukle Olimpijske igre nije uspio nadoknaditi "uticaj saobraćajnih ograničenja, zatvaranja mjesta i redovne klijenate koji su se držali podalje'', rečeno je.

Nekoliko dvorana u Parizu i okolici, ali i u Marseilleu bilo je blokirano nekoliko sedmica prije početka Igara 26. jula.

U odgovoru na pismo, ministar saobraćaja Patrice Vergriete rekao je u objavi na društvenim mrežama da će taksijima i službama za prijevoz sada biti dopušten ulazak u takozvane "crvene zone" oko olimpijskih lokacija, koje su prije bile zabranjene za motorna vozila.