otvorene brojne dileme

Imane Khelif: Kako je konfuzija o rodu stvorila jedno od najspornijih olimpijskih takmičenja ikad

Nije fer ciljati na pojedinca, nije fer izlagati druge ljude riziku. Stoga se razgovori moraju voditi na najvišem nivou

U trenutku kad je Angela Carini izašla iz Paris North Arene, djelovala je iscrpljeno. Ali italijanska bokserka očito nije osjećala bol nakon što je ranije napustila svoju borbu nakon 46 sekundi u jednom od najspornijih takmičenja ikada viđenih na Olimpijskim igrama.

Osuđujući nepravdu, Carini je tvrdila da joj je nos možda slomljen snažnim udarcima Imane Khelif nakon što je insistirala da se više ne može boriti.

Diskvalificirana sa svjetskog prvenstva

Sve što se jučer odvijalo na Olimpijskim igrama desilo se kako se i predviđalo tokom višednevnih rasprava.

Neki su pitali zašto je Khelif uopće dopušteno da uđe u ring, s obzirom na prethodne zabrinutosti oko njenih povišenih nivoa testosterona. Novinar Sky Newsa izvan arene razgovarao je sa Marissom Williamson koja se nedavno borila protiv Khelif i razmišljala o ovim delikatnim pitanjima.

"Budite pošteni", rekla je australska bokserka za Sky News. "Nije fer ciljati na pojedinca, nije fer izlagati druge ljude riziku. Stoga se razgovori moraju voditi na najvišem nivou."

Tek prošle godine Khelif je diskvalificirana sa svjetskog prvenstva jer nije ispunila neodređene uvjete spolne podobnosti.

Ali ova je borba pokrenula otvorenu raspravu - korake koji su uklonili nesklad među uključivanjem transrodnih osoba u sport - o pravima sportista da se takmiče.

Nadmašuje li potencijalna prednost u snazi, s inherentnim opasnostima, želju za uključivanjem i nediskriminiranjem?

Imane Khelif

A u središtu svega je Khelif, koja se samo želi boriti. Čije je pokušaje da je utješi odbila uplakana suparnica koja je bila na udaru tih udaraca u 46 sekundi koliko je trajala borba.

Danima se raspravlja o samoj borbi, odnosno prvoj rundi borbe u kategoriji od 66 kg, koja je također u koliziji s dugogodišnjim sporom između Međunarodnog olimpijskog odbora i Međunarodne bokserske asocijacije.

IBA je bila ta koja je vodila svjetska prvenstva koja je Khelif proglasila nepodobnom.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) sada to naziva "iznenadnom i proizvoljnom odlukom… bez ikakvog pravilnog postupka" protiv Khelif i tajvanske bokserke ​​Lin Yu‑ting koja treba u petak u pariski ring.

Kombinacija zabrinutosti oko integriteta i finansiranja IBA-e od strane ruske države dovela je do toga da je MOO preuzeo kontrolu nad boksom na Olimpijskim igrama - pri čemu je sportu prijetilo potpuno izbacivanje s Igara.

To je stavilo MOO na čelo ovog najtežeg pitanja podobnosti, suočavanje s pitanjima pred kamerama tokom dnevnih brifinga u Parizu 2024. (nivo javne odgovornosti koji je daleko od univerzalne u cijelom sportu).

"Lov na vještice"

Bilo je upozorenja protiv stigmatiziranja Khelif i "lova na vještice" zbog njene podobnosti.

Glasnogovornik MOO-a Mark Adams pokušao je otkloniti svaku neizvjesnost insistirajući: "One su žene u svojim pasošima i navedeno je da su žene."

MOK želi pravila koja se temelje na naučnim dokazima, iako bi sportistkinja koja je rođena ženskog spola, ali se smatra biološkim muškarcem, mogla izložiti suparnike šteti u takmičenjima kroz fizičke prednosti.

Ali nauka može zahtijevati tumačenja.

"Testosteron nije savršen test", rekao je Adams. “Mnoge žene mogu imati testosteron koji je na onome što bi se nazvalo 'muškim nivoima', a da i dalje budu žene i da se takmiče kao žene.

"Dakle, ta ideja da odjednom napravite jedan test za testosteron i da to sve riješi - nije slučaj, bojim se."

Svjetska atletika uhvatila se u koštac s takmičenjima s razlikama u spolnom razvoju (DSD) - posebno s dvostrukom olimpijskom pobjednicom na 800 metara Caster Semenya.

Povratak na tom takimičenju zahtijevao bi od nje šestomjesečnu terapiju za suzbijanje hormona.

Kad sam pitao o bokserskom slučaju, predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe rekao je: "Ako imate jasnu politiku, koliko god tešku odluku bilo donijeti, imate politiku. Ako je nemate, onda je to izazov a boks ima izazov."

Govorimo o životima stvarnih ljudi

Što nas vraća na pitanje čija prava imaju prioritet.

Je li pravedno plašiti se biti doveden u opasnost od nekoga daleko jačeg u borilačkom sportu?

Je li pravedno isključiti neku žensku osobu pri rođenju koja nije prošla nikakav tretman za podešavanje nivoa testosterona koji bi joj donio konkurentsku prednost?

Imane Khelif je UNICEF-ova ambasadorica

Adams, iz MOO-a, rekao je: "Ovo uključuje stvarne ljude i ovdje govorimo o životima stvarnih ljudi.

"One su se takmičile i nastavljaju se takmičiti u ženskoj konkurenciji. Gubile su i pobjeđivale protiv drugih žena tokom godina.

"I usput, ovo nije, ovo bi trebalo svima biti apsolutno jasno, ovo nije pitanje transrodnosti."

Ali ovo pitanje ne ide dalje od Olimpijskih igara koliko god njihovo vodstvo tražilo od svih da "smanje".