vanredna sjednica

Vijeće ministara BiH: Proširena nadležnost Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je usuglašenu odluku o uspostaviti Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Centralnom harmonizacijskom jedinicom Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine se proširuju njene nadležnosti na oblast finansijske kontrole i upravljanja u skladu s ranije donesenim izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Na ovaj način jačaju se kapaciteti Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine i unapređuje sistem za finansijsko upravljanje i kontrolu te unutrašnju reviziju i obuke u ovom područje, u skladu sa Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Bosne i Hercegovine.

Ranijom odlukom iz 2009. godine težište odgovornosti Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH bila je unutrašnja revizija u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj reviziji institucija BiH, koji ujedno propisuje obavezu uspostave ove institucije.