prvi muzičar

Johnny Cash dobija kip u američkom Kapitolu

Johnny Cash postat će prvi profesionalni muzičar koji će dobiti statuu na američkom Kapitolu. Lik Čovjeka u crnom bit će otkriven tokom jutarnje ceremonije u Capitol’s Emancipation Hall 24. septembra i postat će dio Nacionalne zbirke kipova. Svaka američka država dobiva dvije statue u čast značajnih osoba iz svoje historije.

Kip Casha, rodom iz Dyessa u Arkansasu, bit će drugi iz ste savezne države. Prvi je bronzani prikaz aktivistice za građanska prava Daisy Bates. Državno zakonodavno tijelo Arkansasa donijelo je 2019. zakon o zamjeni postojećih statua senatora Jamesa P. Clarka i advokata Uriaha Rosea onima u čast Bates i Casha. U intervjuu u maju, Scott Simon s NPR-a razgovarao je s Kevinom Kresseom, kiparom iz Little Rocka odabranim da izradi bronzani lik Casha, koji će navodno biti visok osam stopa i prikazivati ​​ga s Biblijom i gitarom.

Cash, poznat po svom baritonu i strastvenoj podršci potlačenima, posebno zatvorenima, i pjesmama poput “Folsom Prison Blues” i “I Walk the Line,” umro je 2002. u 71. godini.