fudbal u bih

Čeka nas burna fudbalska sezona. VAR stiže na bh. terene, četiri kluba ispadaju iz elite

Čak četiri od 12 klubova na kraju sezone napustit će najviši rang bh. fudbala

Nova fudbalska sezona, nova očekivanja za navijače dva najveća bosanskohercegovačka kluba.

Borac i Zrinjski zaslužili su čestitke za dominaciju posljednjih godina, kao i Velež koji uporno drži mjesto u vrhu, ali je jasno da su Sarajevo i Željezničar dva ipak glavna stuba bh. fudbala, oni čije igre privlače najveću pažnju i raspaljuju navijačke strasti...

Međutim, osim dominacije na tribinama, gdje su bordo i plavi tifozi zaista znali zablistati, stvari su na terenu stajale uglavnom drugačije.

Sezona za zaborav

Već "tradicionalno" posljednjih godina, Sarajevo je već na polusezoni 2023/2024. nakon ogromnog bodovnog zaostatka za vodećima ispalo iz šampionske utrke, dok je Željo bio još gori - nalazio se u krugu klubova koji se bore za opstanak!

Na kraju, bordo momci s Koševa su se nekako dokopali Evrope, dok su komšije s Grbavice, uz seriju sjajnih rezultata pod "vatrogascem" Hajrudinom Đurbuzovićem, opstali u eliti.

No, jasno je da su očekivanja mnogo veća - s Koševa najavljuju borbu za titulu, a Željo, u najmanju ruku, mora biti u krugu aspiranata za Evropu, što bi jedino zadovoljilo njihove vjerne navijače, gladne rezultatskog uspjeha "Plavih".

No, to je lako reći, a mnogo teže ispuniti.

Zekić: Razbijen evropski san

Osjetio je na svojoj koži novi šef struke na Koševu Zoran Zekić, koji se nakon bolnog ispadanja Sarajeva u drugom pretkolu Konferencijske lige UEFA (Evropska nogometna federacija) suočava s pritiskom borbe za domaću titulu.

S druge strane, zadatak da Želju vrati u vrh dobio je također novi kormilar - Denis Ćorić.

Pretpostavlja se da će najveća prepreka tandemu iz bh. prijestonice biti dva kluba koja su pokupili posljednje četiri titule - aktuelni prvak Borac (2021, 2024) i Zrinjski (2022, 2023).

Zrinjski je ponovo u krugu favorita za naslov

I Velež je klub čija tradicija ne priznaje ništa manje od gornje polovine tabele,

Vidjet ćemo koliko može još jedan velikan, tuzlanska Sloboda, u svojoj povratničkoj sezoni u najvišem rangu, kao i "starosjedilac" Široki Brijeg.

Za ostale (Igman Konjic, Posušje, Sloga Doboj, GOŠK Gabela, Radnik Bijeljina) opstanak u sezoni, koja počinje sutra, bio bi ravan izlasku u Evropu s obzirom na činjenicu da bi čak četiri od 12 klubova Wwin (Premijer) lige BiH moglo ispasti u niži rang nakon 33 prvenstvena kola zbog planiranog skraćenja lige na deset učesnika...

Naravno, tu je i dugoočekivani VAR sistem, odnosno tehnologija koja će pomagati arbitrima u donošenju ispravnih odluka na terenu. Hajde da vidimo i to čudo...

Četiri kluba ispadaju, ali...

Podsjetimo, Odlukom Generalne skupštine Nogometnog saveza BiH na kraju sezone 2024/2025. iz Wwin lige BiH ispadaju četiri najslabije plasirana kluba.

Izuzetno, od prethodnog stava, ukoliko u Wwin ligi deveto i deseto mjesto na tabeli zauzmu dva kluba iz istog entitetskog saveza, iz lige ispadaju tri najslabije plasirana kluba.

U tom slučaju, devetoplasirani razigrava za opstanak sa prvoplasiranim klubom Prve lige entitetskog saveza iz kojeg dolazi devetoplasirani klub Wwin lige BiH.

Ovaj svojevrsni baraž igrao bi se u dvije međusobne utakmice.

Raspored prvog kola

03.08.2024. (18.45 sati)

GOŠK - Radnik

03.08.2024. (21)

Željezničar - Široki Brijeg

04.08.2024. (17.30)

Posušje - Igman

04.08.2024. (21)

Sarajevo - Sloboda Tuzla

Odgođene su utakmice Zrinjski - Sloga Doboj i Borac - Velež