federalne rezerve

Fed drži kamatne stope stabilnim: Uskoro se očekuje smanjenje

Federalne rezerve zadržale su svoju referentnu kamatnu stopu u srijedu, održavajući troškove posudbe na najvišem nivou u više od dva desetljeća uprkos produženom usporavanju inflacije.

Smanjenje kamatnih stopa uvelike se očekuje u nadolazećim mjesecima.

Fed je objavio svoju najnoviju odluku o kamatnoj stopi nakon što je višemjesečno prikupljanje podataka utvrdilo ključne uvjete za smanjenje stope: pad inflacije i usporavanje otvaranja radnih mjesta.

Ipak, ekonomisti očekuju da će Fed ostaviti kamatne stope nepromijenjene u srijedu. Taj je potez središnjoj banci dao vremena da osigura da se trenutni trendovi održe prije sljedećeg sastanka u septembru.

Govoreći na press konferenciji u Washingtonu, DC, u srijedu, predsjednik Feda Jerome Powell rekao je da bi središnja banka mogla smanjiti smanjenje kamatnih stopa u septembru, ovisno o privrednim rezultatima u prethodnim sedmicama.

"Nismo donijeli nikakve odluke o budućim sastancima, a to uključuje i septembarski sastanak", rekao je Powell. "Približavamo se tački u kojoj ćemo smanjiti našu kamatnu stopu, ali još nismo sasvim na njoj."

Šanse za smanjenje kamatnih stopa u septembru iznose više od 85%, prema CME FedWatch Toolu , mjeri tržišnog raspoloženja. Isti je alat pokazao izglede za smanjenje stope u srijedu na mršavih 5%.

Čini se da privreda juri prema smanjenju kamatnih stopa kasnije ove godine. Takav bi ishod donio dugo traženo smanjenje kredita za domaćinstva i poduzeća opterećena skupim dugovima.

Povećanje cijena značajno je usporilo u odnosu na vrhunac od više od 9%, iako je inflacija i dalje za postotni bod viša od Fedove ciljane stope od 2%. Izraziti pad cijena u julnu u odnosu na prethodni mjesec označio je značajan znak napretka u usporavanju inflacije.