slučaj koji je digao buru

Šta je DSD, poremećaj koji navodno ima bokserka čija je snaga izazvala kontroverzu na OI?

DSD može dovesti do toga da žene imaju muški hromosom ili anatomiju

Talijanska bokserka Angela Carini izgubila je borbu protiv Alžirke Imane Khelif za 45 sekundi u osmini finala Olimpijskih igara 2024. Angela je tada dobila dva udarca u lice, nakon čega je zatražila prekid meča, a u prvoj je izjavi nakon meča otkrila da nikada u životu nije bila tako jako udarena.

Potom se krenulo raspravljati o razlikama u seksualnom razvoju, a iako Khelif još uvijek nije komentirala ovu situaciju, priča se da boluje od DSD-a, rijetkog poremećaja koji pogađa samo 0,05 do jedan posto populacije. DSD se često naziva interseksualnim poremećajem, koji može dovesti do toga da žene imaju muški hromosom ili anatomiju, što je vjerovatno razlog zašto je Angela zadobila tako jak udarac.

Inače, Imane je bila isključena sa Svjetskog prvenstva jer je Svjetska boksačka federacija utvrdila da je ona biološki muškarac, odnosno da ima preveliku razinu muških hormona za jednu ženu.

Mnogi sportisti zbog DSD-a diskvalificirani

Neko može biti rođen sa ženskim spolnim organima, ali ima kombinaciju XY hromosoma koja je tipična za muškarce, kao i unutrašnje, skrivene testise, što u pogledu sporta može poboljšati njihove izvedbe, piše Cincinnati Children's Hospital. U nekim su slučajevima sportisti htjeli zataškati svoje stanje. Međutim, kako je tokom ljekarskih pregleda otkriveno da imaju DSD, došlo je do njihove diskvalifikacije sa takmičenja. Jedan od takvih najboljih primjera je situacija južnoafričke trkačice imena Caster Semenya

Prethodno je za City A.M. izjavila da ima muške unutrašnje organe, da nema matericu, ali da ima ženski spolni organ, zbog čega je bila prisiljena uzimati lijekove poput kontracepcijskih pilula kako bi smanjila razinu testosterona jer je morala ispuniti nove propise koji ograničavaju razinu hormona tokom ženskih takmičenja.

Ta situacija joj je izazvala napade panike te je izjavila da je to za nju bio veliki stres koji je tjerao na povraćanje.

Osim nje, s ovim se poremećajem bore i trkačice Francine Nyonsaba iz Burundija, Margaret Nyairera Wambui iz Kenije te Christine Mboma i Beatrice Masilingi iz Namibije koje su zbog DSD-a su diskvalificirane sa takmičenja.