prvo odličje za dominiku

Državica od 72.000 stanovnika osvojila zlatnu medalju u Parizu. BiH još nije bila ni blizu

Thea Lafond (30) iz Dominike osvojila je naslov olimpijske pobjednice u troskoku na OI-ju u Parizu, osiguravši tako svojoj karipskoj zemlji od samo 72 hiljade stanovnika prvo olimpijsko odličje u historiji.

Ključnom se pokazala druga serija natjecanja u kojoj su ostvarena sva tri najbolja skoka. Tada je LaFond doskočila do izvrsnih 15.02 metra, što joj je osiguralo zlato.

U toj seriji je Jamajčanka Shanieka Ricketts (32) doskočila do 14.87 metara, što joj je osiguralo srebro, a Amerikanka Jasmine Moore (23) do 14.67 metara za broncu. Ricketts je prije tri godine u Tokiju bila četvrta, no u Parizu je ipak osvojila olimpijsko odličje, nakon dva srebra sa svjetskih prvenstava (Doha 2019., Eugene 2022.). Kubanke Liadagmis Povea i Leyanis Perez Hernandez su ostale nadomak medalja, četvrta i peta s 14.64 i 14.62 metra.

Prva medalja i za Svetu Luciju

Sprinterica Julien Alfred (23) sa Svete Lucije postala je olimpijska pobjednica na 100 metara na OI-ju u Parizu. Alfred je sjajno startala, napravila veliku prednost u odnosu na konkurenciju te ciljem prošla u vremenu novog nacionalnog rekorda od 10.72 sekunde.

Time je Alfred osvojila prvo olimpijsko odličje u povijesti za svoju zemlju od samo 180 tisuća stanovnika, odmah zlatno, i to u prestižnoj atletskoj disciplini. Najveća favoritkinja za zlato uoči natjecanja, Amerikanka Sha'carri Richardson (24), koja ima najbolje vrijeme sezone, osvojila je srebro s 15 stotinki zaostatka za Alfred, dok je broncu osvojila još jedna Amerikanka, Melissa Jefferson s 10.92.