postoji razlika

Nevjerovatno je koliko loše gorivo može oštetiti motor vašeg automobila

Kada punite rezervoar, zapravo ne razmišljate puno o gorivu koji ide unutra. Samo odaberite tačnu vrstu goriva za svoj automobil, i to je to, zar ne? Krivo!

Koje gorivo odaberete može se jako razlikovati u kvaliteti, prema stručnjacima.

    Total Seal Piston Rings na YouTubeu otkriva razliku između standardnog premium goriva i dobrih stvari kojim biste zapravo trebali puniti svoj automobil.

    Pravno, sva goriva koja se prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama moraju se pridržavati EPA-ine mješavine koncentrata aditiva (LAC).

    Međutim, postoji još jedna nivo goriva višeg kvaliteta koji nadilazi minimum. To je standard nazvan "Top Tier" benzin, koji su utemeljili proizvođači originalne opreme kako bi promovirali zdraviju mješavinu dostupnog goriva.

    Da bi se gorivo kvalificiralo kao Top Tier, mora zadovoljiti niz nivoa kvalitete kada je riječ o aditivima koji su daleko iznad EPA-inih LAC zahtjeva.

    Proizvođači automobila poput BMW-a, Stellantisa, General Motorsa, Forda, Mercedes-Benza, Honde, Toyote i Volkswagena sponzoriraju razvoj vrhunskog benzina, prema njihovoj namjenskoj web stranici.

    AAA je proveo nezavisnu studiju uspoređujući Top Tier benzin s gorivom koje jednostavno ispunjava minimalne EPA zahtjeve, i otkrio je da Top Tier ostavlja 19 puta manje naslaga na vitalnim dijelovima motora kao što su brizgaljke, ventili i klipovi tokom simulacije od 17.000 kilometara.

    Nakupljanje na tim komponentama na kraju dovodi do prekomjernog razređivanja goriva u ulju, što je loše, jer to dovodi do većeg trošenja motora.

    Više nakupljanja također znači manju efikasnost i performanse, stoga je najbolje smanjiti ih što je više moguće.

    Ne nudi svaka benzinska stanica benzin vrhunske kvalitete. Dakle, sljedeći put kada budete trebali napuniti benzin, svakako provjerite prije nego što pritisnete pumpu.