lokalni šerif

Berilo je godinama načelnik, promijenio je skoro sve stranačke dresove. Popis njegove imovine je impresivan: Iskeširao više od 130.000 KM za zemljište

Ibro Berilo glavna je meta jutrošnje akcije Tužilaštva KS kodnog naziva Incitat.

Kako je saopćeno, radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

O gradnji u Općini Trnovo, preciznije na Bjelašnici, mediji pišu već godinama, a posebno o sumnjivo dodjeljenim dozvoloma koje izdaje Općina.

Berilo je već više od 20 godina općinski načelnik, a prvi put je izabran 2002. godine i tu funkciju je obavljao naredne dvije godine. Od 2004. do 2008. godine je obavljao funkciju zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Kao kandidat Stranke za BiH 2008. godine ponovo je izabran za načelnika, a četiri godine poslije dobio je istu poziciju kao kandidat SDP-a. Nakon toga, bio je kandidat SDA.

U svojoj političkoj karijeri, Berilo je promijenio skoro sve stranačke dresove, a političke partije su ga rado podržavale jer je faktički bio neprikosnoveni kandidat na kojeg se sigurno kladiti u izbornoj utrci.

Osim što ima dres skoro svake stranke, Berilo ima i ogroman popis imovine.

Prema registru imovine Ureda za borbu protiv korupcije KS, koji je također uključen u današnju akciju, Berilo je jedan od najbogatijih načelnika i političara u BiH.

Pogledajte spisak:

Zanimljivo je da je Berilo navodio da je nekoliko parcela zemljišta kupio gotovinom. Tako je kupio poljoprivrednog zemljišta u vrijednosti od preko 130.000 KM i to za gotovinu koju je navodno uštedio.