u problemima

Šta će biti sa Mozart kuglama? Gase pogon nakon što su za dlaku izbjegli bankrot

Kompanija Salzburg Schocolade iz austrijskog Grediga zatvara fabriku nadomak Salzburga koja se bavi proizvodnjom popularnih Mozart kugli. Ova kompanija već nekoliko godina je imala probleme koji su finansijske prirode, a prije tri godine zamalo je izbjegla stečaj.

Da se situacija još nije stabilizovala govori i najavljeno zatvaranje jednog od pogona gdje se proizvode Mozart kugle, šta će se desiti za zaposlenima još uvijek je neizvjesno.

Pandemija sve pokrenula

Fabrika čokolade nadomak rodnog grada velikog kompozitora Wolfgang Amadeus Mozarta bori se s likvidnošću već nekoliko godina. Sada je odluka najvećeg klijenta da mijenja dobavljača zajedno sa cijenom glavne sirovine koja je višestruko porasla odvela austrijsku fabriku preko ivice.

To je kulminiralo ove godine kada je zbog drastičnog rasta cijena sirovina – cijene kakaa su se utrostručile – donesena odluka o potpunom prekidu proizvodnje.

Iz firme su objavili kako su raskinuli saradnju s jednim od najvećih klijenata i zaključili kako je dugoročni nastavak proizvodnje ekonomski nemoguć, piše Kronen Zeitung.

Prije tri godine ova kompanija podnijela je zahtjev za stečaj, čime je bilo ugroženo 140 radnih mjesta. Iz kompanije su saopštili da nisu u mogućnosti radnicima isplatiti plate za novembar 2021. godine.

Austrijski javni servis ORF tada je prenio da je kompanija zahtjev podnijela regionalnom sudu. Stečajni upravnik, koga će imenovati sud, uskoro će donijeti odluku o tome kakva budućnost očekuje kompaniju.

Pogon Salzburg Schocolade u Češkoj tada je ostao normalno da funkcioniše.

Grupa investitora prije 10 godina preuzela je upravljanje kompanijom, koja je nastala još u 19. stoljeću, a najveći rast zabilježila je nakon Drugog svjetskog rata.

Svjetski poznate kugle Mozart i drugi slatkiši sa kojima su bilkežili najveće prodajne uspjehe, u Gredigu se proizvode još od 1948. godine.

Pojavio se kupac

Proizvođač originalnih Mozart kugli, kompanija Salzburg Schocolade, koja je prijavila nesolventnost, bit će spašen, pošto je firma Heidi Chocolat, odlučila da je kupi, saopšteno je u decembru 2021. godine.

Dvije sedmice nakon što je proizvođač Mozart kugli prijavio stečaj zbog smanjenja prihoda usljed pandemije koronavirusa, porodica Harmer, vlasnik Salzburg Schocolade predala je svoj udio novom investitoru.

Novi vlasnik sada mora izraditi plan sanacije, koji će morati sadržati mjere racionalizacije, ali se u kompaniji nadaju da će to proći bez smanjenja zaposlenih, koji aktuelno ima 130.

Likvidnost firme je osigurana dobijenim kreditom.

Još preostaje da američki koncern "Mondelez", koji ima pravo na marku "Prave salcburške Mozart kugle", a za koji je austrijska firma proizvodila, da svoj pristanak.

Pandemija je teško pogodila proizvođača Mozart kugli, i to se odrazilo na bilans u kojem se bilježilo zaduženje od oko 27 miliona eura.

Inače Heidi je već jednom spasila jednog austrijskog proizvođača slatkiša, kompaniju Niemetz, koja proizvodi u Austriji poznate Schwedenbomben.

Salzburg Schokolade ima dugu historiju koja seže do 19. stoljeća, tačnije proizvodnja kreće 1897. godine. Fabrika se ponosi ekskluzivnim proizvodom za Mondalez – čuvenom Echte Salzburger Mozartkugel od Mirabella. Dio asortimana su i Salzburg Chocolate, Maria Theresia ili Salzburg Confisérie, ali i Bobby čokoladice, poznati austrijski slatkiš. Proizvode se i drugi čokoladni proizvodi za međunarodne proizvođače i poluproizvodi poput glazura, sladoleda, nugata…