drevne tajne

Naučnici su gledali otvorenih usta: Veliko otkriće u netaknutim egipatskim grobnicama

Iznimno rijetko otkriće upravo je otkriveno u staroegipatskoj nekropoli Tel el-Deir u Damietti.

Ondje su iskapanja otkrila desetke grobova koji su bili netaknuti hiljadama godina; komore od blatne opeke koje su još uvijek sadržavale dragocjeno blago s kojim su mrtvi pokopani prije više od 2500 godina.

Ta blaga uključuju keramičke posude, pogrebne amulete i skarabeje koji štite pokojnika u zagrobnom životu, ushabti figurice koje služe pokojniku u zagrobnom životu, brončane kovanice i prikaze religijskih simbola i božanstava kao što su Izida, Bastet i Horus u zlatnoj foliji.

Otkriće je neobično jer su mnoge drevne egipatske grobnice bile opljačkane još od vremena faraona, često ostavljajući vrlo malo iza sebe. Netaknuti ukopi daju nam bolji uvid u pogrebne običaje starih Egipćana i mogu, prema riječima Mohameda Ismaila Khaleda, glavnog sekretara egipatskog Vrhovnog vijeća za starine, pomoći u otkrivanju tajni drevne, fascinantne kulture, piše Science Alert.

Arheološka misija u Tel el-Deiru traje već nekoliko godina, postupno otkrivajući grobni kompleks koji datira iz 26. dinastije, između 644. i 525. godine prije Krista. Prethodno iskopavanje otkrilo je 20 grobnica, uključujući amulete, zlatne folije, skarabeje i minijaturne posude za kanonike, posude u koje se stavljaju organi pokojnika tokom obreda mumificiranja, piše Science Alert.

Otad su iskapanja otkrila ne samo 63 pojedinačne grobnice od blatne opeke, već i jednostavnije ukope. Čini se da je nekropola ugostila sve vrste ukopa, od onih skromnijih do bogatije uređenih počivališta ljudi višeg statusa.

Ono što je tim bio iznimno zainteresiran otkriti je arhitektonski izgled kompleksa. Ovaj dizajn je uobičajen tokom kasnog razdoblja starog Egipta, koje je započelo 26. dinastijom.

Ovo "naglašava povijesni značaj ovog otkrića, koje bi moglo biti početak ponovnog datiranja važnog vremenskog razdoblja za grad Damietta", navodi se u priopćenju egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta.

Zanimljivo je da je 38 bronzanih novčića pronađenih u keramičkom vrču datirano iz dinastije Ptolomeja, koja je vladala od 305. do 30. godine prije Krista – nekoliko stotina godina nakon izgradnje kompleksa. Ovo sugerira da je Damietta bila važno trgovačko središte dosta dugo tokom historije starog Egipta, kažu arheolozi.

Otkriveni artefakti spektakularne su izrade, rekli su arheolozi, pokazujući širok raspon vještina, pristup materijalima, pa čak i trgovinu između drugih mediteranskih obalnih gradova, a neke od keramičkih posuda uvezene su u Egipat.

Čak nas i opljačkani i opljačkani grobovi mogu puno naučiti o drevnom svijetu, ali otkrića naglašavaju koliko više o našoj povijesti možemo naučiti kada mrtve ostavimo da počivaju u miru… barem dok ne stignu arheolozi.