neslavno društvo

Koje države svijeta još nemaju olimpijsku medalju? BiH u društvu Tuvalua, Sejšela, Jemena, Butana…

Ako se čini da iste zemlje svake dvije godine osvajaju većinu olimpijskih medalja, to je zato što je to uglavnom tačno.

Iako je više od 150 zemalja i teritorija osvojilo odličje od početka modernih Igara 1896., neke države su ipak u prvom planu, prenosi New York Times.

Uoči Ljetnih olimpijskih igara u francuskom Parizu, Sjedinjene Amerilke Države sakjupile su ih daleko najviše, čak 2.975 medalja, prema istraživanju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Slijedi grupa "uobičajenih sumnjivaca" - bivši Sovjetski Savez (1.204), Njemačka (1.058), Velika Britanija (955), Francuska (898)....

Ipak, gotovo 70 zemalja i teritorija - otprilike trećina nacija - ne može se pohvaliti osvajačem olimpijske medalje u bilo kojoj disciplini na ljetnim ili zimskim Igrama.

Neki, poput Južnog Sudana, koji je poslao svoju prvu selekciju na Olimpijske igre 2016., tek su počeli pokušavati doći do odlična. Drugi, poput Monaka, u tome su već više od jednog stoljeća.

"Popis zemalja i teritorija koji tek treba pobijediti odraz je historije, politike i ekonomije.

Pun je malih (kao što su Esvatini, Butan i Tuvalu), siromašnih (kao što su Centralnoafrička Republika, Jemen i Honduras), novijih (kao što su Sejšeli, Bosna i Hercegovina i Belize) — i nekih koji su kombinacija sve tri", navodi NYT.

Podsjetimo, BiH je prvi put na Olimpijskim igrama nastupila 1992. godine u španskoj Barceloni, a na Igrama koje su u toku u Parizu bili smo zastupljeni sa samo pet sportista.