breakdance

Ubacili su novi sport na Olimpijadu i samo Amerikanci predvođeni Snoop Doggom mogu biti oduševljeni s ovim

Dok DJ vrti muziku, sportisti se okreću, kovitlaju i skaču — svaki pokreće vrtoglavu mješavinu otmjenog rada nogu i zgrčenih udova.

Možda se čini više kao umjetnička forma nego kao sport, ali breakdance - poznat u struci kao breaking - ima svoj debi na Olimpijskim igrama ovog mjeseca u Parizu.

Breaking cvjeta na ulicama New Yorka i drugih američkih gradova od 1970-ih, ali Pariz je prvi put da će njegovi sportaši, poznati kao B-boys i B-girls, slobodno izvoditi svoje pokrete na možda najvećoj pozornici na svijetu.

Dvodnevno natjecanje u razbijanju ovog petka i subote uključuje natjecatelje iz više od desetak zemalja, uključujući Kinu, Francusku, Japan, Nizozemsku, Južnu Koreju, Ukrajinu, Kazahstan i Sjedinjene Države, piše CNN.

Igre će razbijanje razotkriti široj publici, rekao je Victor Montalvo (nadimak B-boy Victor) iz SAD-a, koji je nazvan "Michaelom Jordanom razbijanja" i favorit je u Parizu za osvajanje medalje.

"Dopire do različite publike, globalne publike, publike koja je mislila da je razbijanje mrtvo ili ga nikad nije bilo, publike koja ima stereotipe ili pogrešne predodžbe o razbijanju iz 1980-ih", rekao je Montalvo za CNN En Espanol u nedavnom intervjuu.

Dok popularna zabava ulazi u središte pozornosti Olimpijskih igara, evo svega što trebate znati.

Breaking je već desetljećima takmičarski oblik uličnog nastupa

Breaking u SAD-u dio je hip-hop kulture koja se pojavila na ulicama New Yorka prije pet desetljeća. Započeo je kao oblik kreativnog izražavanja među crnačkom i latinoameričkom omladinom i smatra se jednim od ključnih elemenata hip-hopa, zajedno s repanjem, DJ-ingom i umjetnošću grafita.

"Breaking je bio ključni dio hip-hop pokreta, kombinirajući ples, glazbu i urbanu kulturu", kaže Sergey Nifontov, glavni tajnik Svjetske plesne sportske federacije, koja upravlja ovim sportom. "Plesni stil bio je pod jakim utjecajem mješavine pokreta iz raznih izvora, uključujući gimnastiku, borilačke vještine, pa čak i složen rad nogu Jamesa Browna."

Potaknut rastućom popularnošću hip-hopa, probio se u mainstream sredinom 80-ih zahvaljujući medijskoj pokrivenosti i pojavljivanjima u filmovima kao što su "Wild Style", "Beat Street", "Breakin'" i njegov nastavak slavnog naslova , “Breakin' 2: Electric Boogaloo.”

Rast interneta i društvenih medija kasnije je dodatno proširio oblik umjetnosti povezujući plesače širom svijeta kako bi dijelili pokrete i učili jedni od drugih, kaže Nifontov. Breaking je također bio izložen posljednjih godina u reality TV emisijama kao što je "So You Think You Can Dance?"

Umjetnička je forma omogućila manjinskoj omladini oblik samoizražavanja o njihovim borbama i većim društvenim problemima, rekao je Richard M. Cooper, stručnjak za hip-hop kulturu i sukoordinator afroameričkih studija na Sveučilištu Widener u Chesteru, Pennsylvania. Opisuje ga kao kreativni izlaz za mladu urbanu generaciju koja se očajnički želi izdići iznad svojih okolnosti.

"Breaking (je) stvoren unatoč svim izgledima u vrijeme kada je nedostajalo resursa", rekao je Cooper. "Bio je to način da pošaljemo poruku da 'smo još uvijek ovdje i da se dobro zabavljamo i da ne idemo nikamo'. Komplicirana, stilizirana umjetnička forma."

Cooper je rekao da, iako je breaking bio kamen temeljac hip-hop pokreta, njegovi korijeni mogu se pratiti desetljećima ranije u Africi, gdje su plesači izvodili slične pokrete kao bubnjevi i druge udaraljke.

Postoji razlog zašto se to zove breaking, a ne breakdance

Dok je breakdance poznatiji pojam, izvorni B-Boys i B-Girls skovali su riječ "breaking" kao posvetu energičnim plesnim borbama koje se događaju tijekom pauza u pjesmi. Olimpijske igre prihvatile su isto ime u čast svoje kulture i historije i očuvale svoju autentičnost, rekao je Nifontov.

"Iako je pojam breakdance postao popularan u mainstream medijima tokom 1980-ih, uglavnom zbog holivudskih i komercijalnih utjecaja, često se na njega gleda kao na pojam koji previše pojednostavljuje i komercijalizira oblik umjetnosti", rekao je Nifontov CNN-u u e-mailu. "Zajednica preferira breaking jer obuhvaća dublje kulturno i umjetničko značenje plesa."