para nema

Cure informacije o finansijskom stanju u RS. Slijedi crni scenario, najavljuje se totalni kolaps

Iako Milorad Dodik skoro svakodnevno ubjeđuje javnost u RS da je finansijska situacija pod kontroli, informacije koje cure govor suprotno.

I najavljuju totalni kolaps.

Naime, režim Milorada Dodika finansijski je izoliran faktički od svijeta i kako je i sam priznao sve se teže zadužuju jer niko neće da sarađuje sa Vladom RS strahujući od sankcija SAD.

Pored toga, sankcije kompanijama koje se povezuju sa porodicom Dodik snažno su udarile na finansijsku strukturu ne samo vlasti nego i porodice Dodik.

Svjestan da mu finansijski haos ozbilno štetu 'političkom renomeu' Dodik svaki dan ubjeđuje penzionere da će penzije biti isplaćene, a borce da će dobiti svoje naknade.

“Republičke institucije funkcioniraju bez problema, ali se susreću s izazovima koji su rezultat djelovanja SAD i njegovih predstavnika u Bosni i Hercegovini. Postoji organizirana, nenajavljena aktivnost SAD, s namjerom onemogućavanja rada institucija, a sve u cilju prikazivanja kako je Republika Srpska navodno u problemu. RS funkcionira bez problema, a u prilog tome ide i činjenica da će penzije biti isplaćene prije zakonskog roka”, naveo je jučer Dodik u jednoj od rasprava sa Ambasadom SAD. 

Dakle, iako tvrdi da sve teče glatko, iz nastavka prve Dodikove rečenice je jasno da su ‘problemi’ koje mu ‘stvara’ SAD enormni pa zbog toga i ima potrebu da objašnjava i smiruje narod, a to onda radi preko onih stvari koje uopće ne bi trebale biti upitne. Govoreći penzijama i njihovoj redovnoj isplati Dodik faktički priznaje da se njegov režim trudi i muči da skupi novac za njihovu isplati. Dakle, radi se o stvarima koje uopće ne bi trebale biti upitne i tema, ali čim su tema - upitne su.

Zanimljivo je da je novinar Slobodan Vasković objavio da se za penzije izvlači svaka marka iz svih javnih preduzeća kako bi se novac skupio.

On također navodi da kasne isplate naknada za prevoz zaposlenim za mjesec juni.

Dalje navodi da se među uposlenicima kao virus širi vijest da će plata biti do oktobra, odnosno do izbora, a nakon toga 'kad bude, bit će'.

S druge strane, ekonomisti upozoravaju da sistem zaduživanja kakav je do sada prakticirao režim u RS jednostavno više nije moguć jer ozbiljne banke i investitori ne žele, uprkos mogućoj zaradi na kamatama, da riskiraju sankcije koje bi im razorilo biznise.

A zaduživanja su Dodiku i njegovoj vlasti prijeko potrebna kako bi se zadržao socijalni mir, koji opet pak znači Dodikov mir u foteljama vlasti.

Upućeni također ukazuju na to da se Dodiku zbog toga jako žuri da budžet RS skrpi određenim poslovima s državnim institucijama.

Jedan od tih poslova je i prodaja zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje BiH (što su Amerikanci također problematizirali), gradnja zgrade IDDEEA-e ili pak onaj preko Instituta za mjeriteljstvo, gdje se sad pokušava napraviti novi poredak gledanosti medija, te ga se tako prilagoditi da ozbiljan dio kolača od 11 miliona dobije neko blizak Dodiku.

Zato Dodik više ni ne može sakriti frustraciju kada mu u državnoj vlasti nešto ne ide kako je zamislio - jer mu to odugovlači rješenje, a približava kolaps.