savjeti

Kako savladati strah od zubara?

Zamislite situaciju: sjedite u prijatno uređenoj čekaonici, okruženi biljkama, časopisima i zvukom opuštajuće muzike.

Ipak, srce vam ubrzano kuca, jer znate šta vas čeka. Vrata se otvaraju i čujete vaše ime. Prazna zubarska stolica čeka samo na vas. Da li su zubari zaista heroji i stručnjaci posvećeni našem oralnom zdravlju ili ipak, prikriveni sadisti, koji uživaju u vašem bolu? Da li iza svojih ljubaznih osmijeha kriju mračne namjere i zadovoljstvo u vašoj patnji?

Kada sjednete u zubarsku stolicu, vaše tijelo automatski prelazi u stanje pripravnosti. Svjetla su jača, zvukovi oštriji, a svaki alat izgleda poput instrumenta iz srednjevjekovnog mučilišta. Sada, možda to sve djeluje previše dramatično, ali priznajte – ipak je malo strašno!

Stomatolozi često koriste riječi kao "neće boljeti" ili "samo mali pritisak" dok mašu oko vašeg lica nečim što izgleda kao bušilica. Možda je upravo taj nesklad između njihovih blagih riječi i oštrih instrumenata razlog zbog kojeg ih neki doživljavaju kao prikrivene mučitelje. Jako svjetlo upereno u naše oči, neprijatan zvuk, miris anestetika i zuba spaljenih pod rotacijom bušilice.

Zubari koriste najnovije tehnologije i metode kako bi smanjili bol i nelagodnost. Anestezija, sedacija, pa čak i terapije virtualnom stvarnošću koriste se kako bi nam olakšali iskustvo.

S druge strane, zubari svakodnevno gledaju u usta ispunjena krnjavim zubima, karijesom, kamencom i ko zna čime još. Možda je to vrsta posla koja zahtijeva određeni stepen neosjetljivosti, pa možda, nakon godina rada, razvijaju svojevrsnu otpornost na naše jauke i stenjanja. To ne znači da uživaju u našem bolu, već da su naučili da ga ignorišu kako bi mogli da obave svoj posao.

Na kraju, zubari su tu da nam pomognu. Njihov posao je težak i često nezahvalan, ali i neophodan. Da li su prikriveni sadisti? Vjerovatno ne. Oni su profesionalci koji su izabrali težak i interesantan poziv.

Stomatolozi, kao i drugi ljekari, provode godine učeći i trenirajući kako bi stekli stručnost u liječenju vaših zuba. To je težak i mukotrpan proces koji zahtijeva posvećenost, strpljenje i preciznost. Njihova namjera je da vam pomognu da zadržite zdrav i blistav osmijeh.

Strah od zubara je veoma čest problem koji pogađa ljude svih uzrasta. Bez obzira na to da li je uzrokovan lošim iskustvima iz prošlosti, strahom od bola ili jednostavno nelagodom pri samoj pomisli na zubarsku stolicu, postoji mnogo načina kako se može prevladati.

Prvi korak u prevladavanju straha od "čika zube" je razumijevanje uzroka. Strah od zubara može da bude posljedica ličnih traumatičnih iskustava iz prošlosti, predrasuda, priča i mitova koje ste čuli od drugih, straha od bola i osjećanja gubitka kontrole u zubarskoj stolici.

Kada shvatite odakle dolazi vaš strah, lakše ćete pronaći načine kako da ga prevladate.

Otvoren i iskren razgovor sa vašim zubarom je ključna stvar. Ne ustručavajte se da mu kažete da se bojite. Većina zubara ima iskustva sa strašljivim pacijentima i znaju kako da vam pomognu da se osjetite opuštenije.

Koristite tehnike opuštanja - prije nego što sjednete u zubarsku stolicu, nekoliko puta duboko udahnite kako biste smirili svoj nervni sistem. Za ekstremne slučajeve straha od zubara postoji čak i terapija hipnozom.

Mnogi zubari omogućavaju pacijentima da slušaju muziku ili radio tokom tretmana, što može da pomogne u odvraćanju pažnje.

Ako je vaš strah od zubara izuzetno jak, razmislite o postepenom pristupu. Počnite sa jednostavnim posjetama tokom kojih nećete imati nikakve intervencije, već ćete samo razgovarati sa zubarom i upoznavati se sa okruženjem.

U ekstremnim slučajevima, sedacija može da bude dobra opcija. Postoji nekoliko vrsta sredstava za umirenje koja se koriste u stomatologiji, od blagih sedativa do potpunog uspavljivanja.

Bez obzira koliko imate godina, nakon svake uspješne posjete, nagradite sebe nečim što volite. To može da vam pomogne u stvaranju pozitivnih asocijacija vezanih za posjetu zubaru, prenosi Politikin magazin.