neimenovani izvori

Eksplozivan izvještaj Washington Posta: SAD su odmah obaviještene da je izveden atentat na lidera Hamasa. Bijela kuća je bila bijesna

Neimenovani izvori američkih medija otkrili su da je Izrael obavijestio Sjedinjene Američke Države (SAD) da stoji iza atentata na političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha koji se dogodio 31. jula u iranskoj prijestolnici Teheranu.

“Iako je Izrael odbio komentirati Haniyehovo ubistvo, netom nakon atentata je obavijestio američke zvaničnike da je odgovoran za to“, objavio je list Washington Post, citirajući tri osobe upoznate s dešavanjima Bijeloj kući, ali ne otkrivajući njihova imena.

“Zvaničnici Bijele kuće odgovorili su sa iznenađenjem i bijesom na atentat na Haniyeha 31. jula, koji su vidjeli kao nazadovanje u njihovoj višemjesečnoj potrazi za osiguranjem prekida vatre u Gazi“, piše isti list.

U tekstu se dalje navodi da iza kulisa postoje rastuća trvenja između američke administracije i Izraela, jer ovaj potonji nastavlja poduzimati jednostrane korake u sukobu u kojem je ubijeno blizu 40.000 Palestinaca od 7. oktobra.

“Američki zvaničnici su također ogorčeni zbog toga što ih Izrael nije obavijestio prije pokretanja drugih operacija za ubistvo čelnika Hezbolaha ili iranskih komandanata“, navodi Washington Post.