puma

Akcije sportskog giganta pale za skoro 13 posto. Ovo su ključni uzroci loših rezultata

Akcije njemačkog proizvođača sportske opreme Puma su danas pale na Frankfurtskoj berzi za skoro 13 posto nakon što je firma značajno smanjila očekivanja svog profita u 2024.

Kompanija sada očekuje godišnju zaradu u rasponu između 620 i 670 miliona eura, što je znatno niže u odnosu na prethodnu prognozu zarade od 700 miliona eura, prenosi Bloomberg.

Izvršni direktor Pume Arne Freund naveo je da firma očekuje niži profit zbog nepovoljnih deviznih kurseva, visokih cijena transporta i pogoršanog raspoloženja potrošača, posebno u Kini.

Prihodi od prodaje kompanije su u drugom kvartalu 2024. porasli za 2,1 posto međugodišnje na 2,12 milijardi eura, što je nešto manje u odnosu na prethodne procjene analitičara.

Prodaja Pumine sportske obuće je bila stabilna, dok je prodaja sportske odjeće u drugom kvartalu ove godine porasla za devet posto međugodišnje.

Puma se oslanja na snažnu potražnju za svojim retro patikama "palermo" i nada se da će uspjeti da parira Adidasu, koji je zabilježio veliki uspeh sa retro modelima "samba" i "gazela".

U ovoj godini Puma za sada ipak posluje lošije, a njene akcije su od početka 2024. pale za više od 25 posto.