svemirska istraživanja

Naučnici došli do novih informacija o “zlom blizancu” planete Zemlje

Nova istraživanja možda su još više zbližila Zemlju i njenog negostoljubivog, "zlog blizanca".

Čini se da danas Veneri nedostaje tektonska aktivnost kakva se vidi na Zemlji, ali površinske značajke poput rasjeda, nabora i vulkana ukazuju na to da je pakleni planet - s intenzivnim temperaturama dovoljno vrućim da rastali olovo i zastrašujućim površinskim pritiscima - nekoć bio tektonski aktivan.

Nova istraživanja otkrivaju zapanjujuće visoravni poznate kao "tesere" pronađene na Venerinoj površini, što sugerira da se prije više milijardi godina na Veneri možda odvijala intenzivna tektonska aktivnost slična onoj koja je stvorila najranije Zemljine kontinente.

"Nismo očekivali da će Venera, sa svojih gorućih 460 stepeni Celzija na površini i nedostatkom tektonike ploča, imati tako složene geološke značajke", rekao je voditelj istraživanja Fabio Capitanio sa Škole za Zemlju, atmosferu i okoliš Sveučilišta Monash.

"Studija [izvedena u saradnji s NASA-om] dovodi u pitanje naše razumijevanje načina na koji se planeti razvijaju."

Šta se trese na Veneri?

Tektonika ploča odnosi se na teoriju da je kruti vanjski sloj kore stjenovitog planeta, nazvan litosfera, sastavljen od niza velikih ploča koje se kreću oko, iznad, od, ispod i protiv druge. U procesu, te radnje pomažu oblikovati planet. Do sada je aktivna tektonika ploča opažena samo na Zemlji, piše Space.com.

Venera, sa svojom ustajalom litosferom, ili "ustajalim poklopcem", ima samo jednu ploču s minimalnim kretanjem.

Međutim, o njegovoj tektonskoj prošlosti i dalje se vode žestoke rasprave. Mnogi naučnici nagađaju da je Venera možda prešla s ograničenog tektonskog kretanja rano u svojoj historiji na stagnirajući model poklopca koji postoji danas.