osjeti pritisak

Dodik objavio da se RS za godinu i po zadužila za više od milijardu KM. Smiruje ljude da ima pare za penzije

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovo je objavio da će biti isplaćene penzije u ovom entitetu. I to sutra.

Dodik već danima ima svakodnevnu potrebu da ubjeđuje ljude u RS da ima dovoljno para za penzije. Izdavanje koje uopće ne bi trebalo biti upitno. No, očito je da jeste.

"Penzije u Republici Srpskoj biće isplaćene sutra, 8. augusta 2024. godine, u ukupnom iznosu od 148,2 miliona KM. Budžetom Republike Srpske za 2024. godinu za isplatu penzija je obezbijeđeno 1.785.000.000 KM", naveo je Dodik.

On je istakao da su penzije od januara povećane i za 9,25% u odnosu na prethodnu godinu.

Dalje navodi da postoji pritisak, ali da će penzije biti isplaćene.

"Isplaćivanje penzije će biti nastavljeno neometano. Republika Srpska i njena izabrana vlast će obezbijediti da se to tako i ostvari.

Nesumnjivo je da postoji organizovani formalno-neformalni pritisak na finansijski sektor Republike Srpske. Cilj je stabilnost Republike Srpske, koju žele da ugroze", istakao je Dodik.

Onda je naveo i podatke o zaduženosti RS za koje tvrdi da su jedini tačni.

"S obzirom na to da se uporno predstavljaju netačni podaci, moram ponoviti - u 2024. godini Republika Srpska se zadužila za 276 miliona KM, a vratila je 662 miliona KM, iz čega proizlazi da je 386 miliona KM više vraćeno nego što je zaduženo.

Na dan 31.12.2023. godine javni dug Republike Srpske u odnosu na BDP je bio 34,6%, a danas je nivo duga 32% BDP-a. Javni dug u odnosu na BDP u vrijeme Vlade Republike Srpske koju je vodila koalicija PDP i SDS, na čelu sa bajnim ekonomistima, je iznosio 54,6%.

Moram istaći da se u 2023. godini Republika Srpska zadužila u iznosu od 800 miliona KM, a vratila 976 miliona KM duga", rekao je Dodik.