Yunus se vraća

Danas inauguracija prelazne vlade Bangladeša

Prelazna vlada Bangladeša predvođena nobelovcem Muhamedom Yunusom bit će inaugurisana u četvrtak, najavio je šef vojske Bangladeša.

„Yunus će predvoditi prelazni tim od 15 članova, koji će položiti zakletvu u četvrtak“, rekao je general Waker-Uz-Zaman u srijedu.

Prelaznu vladu je Zaman najavio u ponedjeljak nakon što je Sheikh Hasina podnijela ostavku na mjesto premijerke i pobjegla u Indiju, poslije sedmica nasilnih protesta protiv njene vlade.

U protestima je poginulo oko 400 ljudi.

Yunus se vraća u Bangladeš iz Francuske u četvrtak.

Yunus je u srijedu čestitao hrabrim studentima koji su preuzeli vodstvo u omogućavanju „drugog dana pobjede i ljudima koji su im dali potpunu podršku", misleći na godišnji Dan pobjede odnosno sticanje nezavisnosti Bangladeša 1971. godine.

“Hajde da na najbolji način iskoristimo našu novu pobjedu. Ne dozvolimo da ovo izmakne zbog naših grešaka. Apelujem na sve da ostanu mirni. Molimo vas da se uzdržite od svih vrsta nasilja”, dodao je Yunus.

Pozvao je da se prekine "svako besmisleno nasilje".

Tribunal u glavnom gradu Dhaki u srijedu je oslobodio Yunusa i trojicu visokih zvaničnika Grameen Telecoma za kršenje zakona o radu.