terorizam

U Austriji uhapšene dvije osobe, planirali teroristički napad na koncertu Taylor Swift, sva tri nastupa otkazana

Dvojica osumnjičenih ekstremista uhapšena su danas u Austriji, a jedan od njih je osumnjičen da je planirao napad na neka od događanja u Beču, uključujući nadolazeće koncerte Taylor Swift, objavile su vlasti.

Glavni osumnjičenik (19) uhapšen je u Ternici i, kako je saopćila austrijska policija, riječ je o Austrijancu porijeklom iz Sjeverne Makedonije, a druga osoba uhapšena je u Beču. Pojedinosti o mlađem osumnjičeniku još nisu poznate.

Međutim, prema tvrdnjama nadležnih, jedno je sigurno: radile su se pripreme za teroristički napad, a cilj su bili događaji na širem području Beča. Potraga za ostalim osumnjičenima je u toku.

Šta je pronađeno u stanu

Franz Ruff, direktor javne sigurnosti u austrijskom ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je da su vlasti bile svjesne "pripremnih radnji" za mogući napad, te da se 19-godišnji osumnjičenik "usredotočio na koncerte Taylor Swift u Beču", izvijestila je APA.

Ruff je rekao da je 19-godišnjak položio zakletvu na vjernost terorističkoj grupi Islamska država. Vjeruje se da se austrijski državljanin radikalizirao na internetu. U njegovom stanu pronađena je sumnjiva tvar za koju se sumnja da je eksplozivna i dana je na vještačenje.

Taylor Swift zakazala je koncerte na bečkom stadionu Ernst Happel u četvrtak, petak i subotu u sklopu svoje turneje Eras. Sva tri su otkazana.