CINEPLEXX

Pretpremijera na SFF-u: Serija o bh. nobelovcu Ivi Andriću  snimljena u Srbiji

Tihomir Stanić glumi velikog bh. pisaca

Na 30. Sarajevo Film Festivalu bit će upriličena pretpremijera serije "Nobelovac" o Ivi Andriću, u kojoj glavnu ulogu tumači Tihomir Stanić.

Ulogu Andrićeve supruge Milice Babić-Andrić igra bh. glumica Selma Alispahić.

Serija "Nobelovac" prati život Ive Andrića tokom nekoliko mjeseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka sa ceremonije u Beograd. Kroz osam epizoda prikazuju se ključni momenti i osobe iz njegovog života.

Reditelj serije je Tihomir Stanić sa korediteljem Borišom Simovićem, a snimljena je u produkciji Radio-televizije Srbije.

Za seriju „Nobelovac", Stanić se, kako kaže, pripremao godinama.

"Primijenio sam jedno staro pravilo da su za produkciju najvažnije tri stvari: prva stvar, koja je važna, su pripreme, druga stvar koja je važna su pripreme i treća stvar koja je važna su pripreme. Pripremili smo se dobro, cijela ekipa. Sve probleme ili nesporazume koji su mogući u toku snimanja i organizacije smo prenebregli jer smo bili dobro pripremljeni", izjavio je Stanić za medije u Srbiji.

Snimanje serije se odvijalo u Beogradu. Pored Stanića i Alispahić, u seriji glume Igor Jurinić, Vladan Gajović, Bojan Žirović i mnogi drugi. Pretpremijera će biti održana 19. jula u 16 sati u Cineplexxu.