zapadna obala

Evo kako je izraelska vojska digla u vazduh palestinsku kuću. Vlasnika ubili prošlog mjeseca

Izraelska vojska je rano u četvrtak digla u vazduh kuću Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali kojeg su izraelske snage ubile u navodnom napadu nožem prije nekoliko mjeseci.

Zvanična palestinska novinska agencija Wafa objavila je da su izraelske snage izvršile raciju na grad Dura u južnom gradu Hebronu i natjerale porodicu Momena Masaleme da napusti dom.

Nakon toga je izraelska vojska digla kuću u vazduh kao mjeru odmazde protiv jednog člana porodice kojeg je Izrael optužio da je izvršio napad nožem u aprilu u kojem je ubijen izraelski doseljenik.

Izraelske vlasti su 5. juna obavijestile porodicu o odluci da sruše kuću.

Prema novinskoj internet stranici Times of Israel, Masalemu su ubile izraelske snage nakon napada u gradu Gan Yavne, u kojem je ubijen Izraelac, a još dvoje teško povrijeđeno.

Izraelske vlasti slijede politiku uništavanja domova Palestinaca optuženih za napade na izraelske vojnike i doseljenike, koja se naširoko smatra oblikom međunarodno zabranjenog kolektivnog kažnjavanja, jer uzrokuje raseljavanje cijele porodice.

Tokom proteklih nekoliko godina, izraelska vojska je provodila redovne napade na Zapadnoj obali, koji su eskalirali s početkom rata u Gazi 7. oktobra 2023. Palestince napadaju i ilegalni izraelski doseljenici.

Najmanje 620 Palestinaca je od tada ubijeno, a skoro 5.400 ranjeno u vatri izraelske vojske na okupiranoj teritoriji, prema podacima Ministarstvu zdravlja.

Međunarodni sud pravde 19. jula proglasio je decenijama dugu okupaciju palestinske zemlje "ilegalnom" i zatražio evakuaciju svih postojećih naselja na Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).