drama u svemiru

Astronauti zarobljeni u svemiru: Upitan povratak na Zemlju, a stižu užasne vijesti: Otišli na 8 dana, a ostat će nekoliko mjeseci

Dvoje astronauta NASA-e, koji su zarobljeni u svemiru zbog kvara na Boeingovoj letjelici Starliner, primili su užasne vijesti u vezi svog povratka na Zemlju.

Američka svemirska agencija NASA otkrila je plan prema kojem bi se dvočlana posada misije Crew-9 kompanije SpaceX lansirala u septembru, ali to i dalje ne bi dovelo posadu kući u skorije vrijeme već tek mjesecima kasnije. Prema tom planu, kako piše CNN, misija bi se lansirala sa dvoje astronauta u letjelici Dragon umjesto četvero, što bi ostavilo dva prazna mjesta za Barryja Wilmorea i Sunitu Williams za let kući. Ali, to bi također učinilo astronaute dijelom ukupne rotacije Crew-9 na ISS. To znači da bi Sunita i Barry na stanici još šest mjeseci – što je dužina rutinske misije na ISS – čime bi se njihov povratak pomjerio najmanje do februara 2025.

Barry Wilmore i Sunita William na ISS

"Radimo na planu za povratak Barryja Wilmorea i Sunite Williams u februaru", rekao je zvaničnik NASA Steve Stich i dodao da je svemirska agencija već naložila SpaceX, koji proizvodi i održava letjelicu Dragon da osigura dodatni prostor kojim će biti omogućen njihov povratak.

Zdravstveni rizici

Produženo vrijeme u mikrogravitaciji predstavlja različite rizike po zdravlje astronauta, piše WION. Izvještaji sugerišu da Sunita trpi značajne zdravstvene probleme, posebno brz gubitak gustine kostiju, slično osteoporozi, jer kosti ne podnose težinu u uslovima mikrogravitacije.

Posada je također prošla kroz detaljne preglede očiju – sa fokusom na rožnjaču, leću i optički nerv – kako bi se ispitali potencijalni utjecaji na vid tokom dugotrajnih svemirskih misija, navodi WION.

U utorak je bilo 60 dana otkako je posada Sinera u svemiru, umjesto planirane osmodnevne misije, piše Daily Mail.

Starliner

Kvarovi potisnika i curenje helijuma na Starlineru naveli su NASA-u i Boeing da zadrže dvoje astronauta u orbiti duže od planiranog iz straha da bi njihova povratak tom letjelicom mogao da se završi katastrofom. Tokom tog vremena timovi su provodili testove na problemima da utvrde da li bi kapsula mogla da leti.

Kompanija Boeing saopćila je u petak da i dalje stoji iza svemirske letjelice Starliner i da smatra da posada može sigurno da se vrati na Zemlju. Ali, stručnjaci cijene da bi NASA mogla da bude primorana da pokrene spasilačku misiju u kojoj bi ulogu imala kompanija Elona Muska SpaceX.

Veliki udarac za Boeing

A vraćanje astronauta u letjelici SpaceX-a bio bi veliki udarac za Boeing, navodi Independent, podsjećajući da je let u junu bio prva misija posade na Starlineru upućene na ISS i da je trebalo da se takmiči sa SpaceX-om za ugovore sa NASA-u. Boeing je saopštio prošle sedmice da ima gubitak od 125 miliona dolara u programu Starliner, dok Daily Mail navodi da su problem sa Boeingovim putničkim avionima – uključujući turbulencije, mehaničke kvarove i druge incidente – ukupno koštali kompaniju najmanje tri milijarde.

A NASA je dodijelila Boeingu ugovor vrijedan 4,2 milijarde da napravi Starliner kao taksi za astronaute do orbitalne stanice.

"Decenijama je Boeing bio jedna od najcjenjenijih kompanija u zrakoplovstvu i odbrani. Ovo je prava nacionalna tragedija", rekao je ranije Daily Mailu Mike Gruntman, profesor astronautike Univerziteta Južna Kalifornija.

Kako navodi list, odluka o upotrebi Starlinera ili Crew Dragona – dakle Boeingove ili Muskove kompanije – još nije donesena. NASA je kupovala vrijeme Boeingu da uradi testove i prikupi podatke, a kako kažu zvaničnici, odluka svemirske agencije očekuje se tokom sljedeće sedmice.