marco reus

David Beckham, Zlatan Ibrahimović i Steven Gerrard vezali su kopačke. Ovaj igrač ih slijedi

David Beckham, Zlatan Ibrahimović i Steven Gerrard već su vezali kopačke u sjeni poznatog natpisa Hollywood u brdima izvan Los Angelesa.

Marco Reus će vjerovatno učiniti isto. Nakon dvanaest godina provedenih u rustikalnoj regiji Ruhr, 35-godišnjak je pred potpisivanjem ugovora s LA Galaxyjem u pompoznoj glumačkoj metropoli. Razni mediji to jednoglasno prenose.

Dugo je javna tajna da je 48-struki reprezentativac završio u MLS-u. Greg Vanney, trener Galaxyja, govorio je o Reusu prije tri sedmice i veoma ga je pohvalio.

"Igrač s njegovim profilom donosi iskustvo, kvalitet i svestranost, kao i pobjednički mentalitet, šampionski mentalitet. Ovakve stvari su uvijek dobre za ekipe", rekao je Vanney.


Kvalitete opasnog ofenzivca su neosporne, ali pomalo je misterij kako 50-godišnjak dolazi do šampionskog mentaliteta. Sedam drugoplasiranih s BVB-om je impresivno, ali nikada nije bilo dovoljno za naslov. Dortmund je posljednji put osvojio trofej 2012. pod vodstvom trenera Jürgena Kloppa - godinu prije nego što se Reus vratio u svoj omladinski klub iz Mönchengladbacha.


Pa ipak, Reus bi mogao pomoći svom budućem klubu u borbi za naslov s impresivnim iskustvom od preko 500 profesionalnih utakmica. Američki rekordni prvaci trenutno su na vrhu Zapadne konferencije i najvjerovatnije će učestvovati u doigravanju. Koncept s utakmicama nokauta koji bi mogao odgovarati Reusu. Uostalom, kao dugogodišnji kapetan dva puta je vodio BVB do pobjede u kupu.

U svakom slučaju Reus neće prijeći u Galaxy za veliki novac. Klub već ima tri takozvana imenovana igrača pod ugovorom, čije plaće mogu premašiti platni limit koji je odredila liga. Ovo pravilo uvedeno je 2007. godine, a naziva se i Beckhamovo pravilo. Potonji nije samo ostavio velike cipele Reusu osvojivši dva prvenstva s Galaxyjem.