mogu i stranci

Federaciji BiH moguće je samostalno uplaćivati doprinose. Evo koliki je mjesečni iznos koji treba iskeširati

Doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje (za jedan mjesec) iznosi pet posto od prosječne mjesečne bruto isplaćene plaće, kažu iz Zavoda.

Nije tajna da mogi ljudi u našoj državi rade na crno. Ima i onih koji su uredno potpisali ugovor, koji im garantira uplatu doprinosa, pa im firma suprotno zakonima ne uplaćuje doprinose. Pa kad odu ljekaru, neovjerena knjižica vrati odakle su došli, kad steknu uvjete za penziju, mogu se s njima slikati.

U Federaciji Bosne i Hercegovine moguće je samostalno uplaćivati doprinose.

"Punoljetne osobe sa prebivalištem u Kantonu Sarajevo, ukoliko nisu osigurane po drugom osnovu, mogu se osigurati u skladu sa članom 27. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, kojim je propisano da su se lica sa prebivalištem na teritoriji Federacije BiH, koja imaju sredstva za izdržavanje, obavezna osigurati na zdravstvenu zaštitu ako im se zdravstvena zaštita ne osigurava po drugom osnovu", naveli su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo za Raport.

Dodaju da pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju pod uvjetom da je uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje, od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno šest mjeseci unazad i tekući mjesec.

Kolika je uplata?

Iz Zavoda su pojasnili i kolika je uplata samostalnog doprinosa.

"Shodno navedenom, doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje (za jedan mjesec) iznosi pet posto od prosječne mjesečne bruto isplaćene plaće na području Federacije BiH, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku", kažu iz Zavoda.

Kad govorimo o tome šta je sve potrebno da bi neko sam uplaćivao doprinose, napominju da je uz zahtjev potrebno dostaviti uplatnice kao dokaz o izvršenom plaćanju i uvjerenje Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, kojim se dokazuje da osoba, prema evidenciji iz Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, nema tekućih osiguranja.

Redovni studenti

Redovni studenti od 26. do 30. godine mogu se osigurati u skladu s Odlukom o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja doprinosa za obavezno osiguranje na području Kantona Sarajevo kojom je propisano da studenti stariji od 26 godina koji nisu osigurani po drugom osnovu, sami plaćaju doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje u paušalnom iznosu od 20 KM mjesečno, a najduže do navršenih 30 godina.

"Uz zahtjev je potrebno dostavitï potvrdu univerziteta kojom se dokazuje da je lice upisano kao redovan student, uplatnicu kao dokaz o izvršenoj uplati doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje u ukupnom iznosu od 2,04 KM Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i iznosu od 17,96 KM Zavodu zdravstvenog osiguranja KS te uvjerenje Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine kojim se dokazuje da lice prema evidenciji iz Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, nema tekućih osiguranja", objasnili su iz Zavoda.

Ukoliko se radi o stranom državljanínu, a kako bi on ostvario pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno pravo na obavezno zdravstveno osiguranje u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, potrebno je da ima odobren privremeni boravak u BiH od Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima.

"U tom slučaju priznavanje prava na obavezno zdravstveno osiguranje vrši se po osnovu čl. 9. Odluke, kao stranom državljaninu. Pravo na zdravstvenu zaštitu se ostvaruju pod uvjetom da je uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje, od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno šest mjeseci unazad i tekući mjesec. Uz zahtjev je potrebno dostaviti rješenje Ministarstva sigurnosti BiH - Službe za poslove sa strancima kojim je odobren privremeni boravak u BiH, uplatnicu kao dokaz o izvršenoj uplati doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i uvjerenje Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine kojim se dokazuje da lice prema evidenciji iz Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, nema tekućih osiguranja", zaključili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja za Raport.