zvijer

Najbrži automobil na svijetu 2024: Koenigsegg Jesko Absolut

Nije bilo tako davno kada se pojam postizanja 320 km na sat u automobilu, na cesti, činio u osnovi nemogućim.

Kao što vjerovatno već znate, to je vrijeme prošlo. A nakon što je taj prag pređen, svijet automobila je odmah počeo promatrati sljedeću trocifrenu referentnu vrijednost: 480 km na sat, piše Autoblog.

Možda je malo potrajalo, ali pređena je granica od 480 km, a neki su automobili prešli tu naizgled suludu brzinu. Iako su neke od ovih brzina postignute u simulacijama ( uključujući najbrži automobil naveden u nastavku), nema sumnje da bi vozač sa čeličnim živcima i teškom desnom nogom doista mogao potjerati nekoliko automobila do 400 km na sat i više.

Zanimljivo, nije samo jedan automobil ili proizvođač automobila u klubu 480, jer je nekolicina modela zaslužila mjesto (ponekad se tvrdi, ali još nije demonstrirano) na ljestvici najboljih.

Ta titula pripada Koenigsegg Jesko Absolutu , koji je nedavno oborio četiri svjetska rekorda u brzini i performansama u jednom danu . Glavna brojka koju je postigao Jesko Absolut opremljen Racelogic mjenjačem za mjerenje vremena bilo je vrijeme od 0 - 400 kmh - 0 od 27,83 sekunde.

Prema Koenigseggu, Jesko Absolut je sposoban doseći nevjerovatnih 531 km maksimalne brzine. 5,0-litreni V8 s dvostrukim turbopunjačem daje 1.600 konjskih snaga i 1.106 stopa okretnog momenta, što igra značajnu ulogu u pružanju te brzine, ali Koenigseggovi inženjeri dali su automobilu puno više od nevjerovatne snage.