riskiranje

Jaguar: EV koncept u decembru, a poslije adio

Jaguar se drži svog plana da od sljedeće godine bude potpuno električni, uprkos nestabilnoj potražnji za električnim vozilima – i samo su mjeseci od ukidanja cijele postojeće linije i otkrivanja ključnog konceptnog automobila koji će dati ton njegovoj novoj eri.

Jaguarovi modeli sljedeće generacije neće biti povezani – vizualno, tehnički i svojim pozicioniranjem – s automobilima koji su se pojavili prije. Do sada ih je brend opisivao samo kao "kopiju ničega" kada su bili pod pritiskom tražeći naznake o tome kako bi mogli izgledati.

Ali na sva će pitanja biti odgovoreno u decembru s otkrivanjem radikalnog novog koncepta koji pomno prikazuje njegovo prvo električno vozilo iz nove ere: GT sa četvero vrata vrijedan 100 hiljada funti i dometom većim od 700 km/h, ultrabrzim punjenjem i dvostrukim - pogon motora s više od 575 KS.

Novi koncept postavit će ton ne samo debitantskom GT-u, već i dizajnerskom jeziku nove ere koji će također definirati Bentley Bentayga - suparnički SUV i Flying Spur - veličinu limuzine koje bi ga trebale slijediti u prodajnim salonima do 2028.

Generalni direktor Jaguara Rawdon Glover rekao je za Autocar da je prioritet pri dizajniranju ovih novih automobila bio promisliti o osnovnim principima dizajna EV-a, s obzirom na to da današnji električni automobili “svi izgledaju prilično slično jer su predugo proveli u zračnom tunelu, radi dosega”.

Dodao je: “Ako pogledamo, to je prilično homogen sektor i pretpostavljam da bi to mogao biti dio razloga zašto je BEV sektor malo zastao. Zapravo, ono što želite učiniti je napraviti automobil koji zapravo izaziva neke od tih konvencija.”

Nije dao pojedinosti, ali Autocar je već javio da će tri automobila imati duge, prodorne poklopce motora i minimalističke, impozantne prednje dijelove na kojima se nalazi prepoznatljiv novi motiv rešetke zamišljen kao novo lice marke Jaguar.

U međuvremenu, LED svjetla na svakom kraju bit će tako tanka da će biti gotovo nevidljiva kada su isključena, a podrazumijeva se da automobili neće imati stražnje prozore – poput Polestara 4.

Glover je rekao da će GT biti predstavljen u SAD-u zbog toga koliko je to tržište ključno za Jaguar, ali je rekao da marka ne zanemaruje svoje porijeklo.