ne mire se s porazom

U Srbiji gnjevni na Bosanca: “Hvala komšiji iz Tuzle, pa ovo nema ni u seoskoj ligi”

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država u ludoj su utakmici pobijedili Srbiju 95:91 i plasirali se u finale Olimpijskih igara.

Srbi su vodili gotovo cijelu utakmicu, iz četvrtine u četvrtinu su povećavali prednost, ali na kraju je SAD odigrao fantastičnih zadnjih 10 minuta i stigao do pobjede vrijedne finala, gdje će igrati protiv Francuske. Srbija će se za broncu boriti protiv Njemačke. Meč za treće mjesto Srbija će igrati sutra, u subotu u 10 sati, dok je finale na isti dan u 21.30.

Ekipa Svetislava Pešića bila je nadomak senzacionalne pobjede nad jednom od, po mnogima, najjačih ekipa SAD-a u historiji. Fantastičnim postotkom šuta i dobrom odbranom držala je prednost, ali Amerikanci su u zadnjoj četvrtini bili koncentriraniji i odmorniji te tako izbjegli poraz.

Srbija se počela odvajati sredinom prve četvrtine, koju je na koncu dobila 31:23, a fenomenalno je krenula i u drugu dionicu, gdje je imala i rekordnih +17 (42:25). Ali, na kraju su Amerikanci predvođeni Curryjem i LeBronom izveli veliki preokret.

Srpski mediji za poraz krive suce. Smatraju da su tendenciozno sudili i da su u drugom poluvremenu gurnuli Amerikance prema finalu. Blic, jedan od najčitanijih srpskih medija, o tome piše pod naslovom "Suci stavili fantomke i pokrali Srbiju protiv Amerikanaca".

U tekstu ističu: "Tokom treće četvrtine je viđena 'oružana pljačka' naše nacionalne momčadi. Joel Embiid, centar SAD-a, napravio je očigledne korake, možda i najveće na olimpijskom turniru do sad, ali mu ih sudačka trojka nije dosudila, već je rođeni Kamerunac postigao dva poena."

U drugom tekstu tvrde: "Hvala komšiji što ne idemo u finale: Sudija iz Tuzle i kolege na najvećem sportskom događaju na svijetu sudili kako se to ne radi ni u seoskoj ligi."

"A obrukali su se zbog ekipe koja to najmanje zahtjeva, koja može koga hoće, kako hoće i kad hoće da pobijedi.

Da prođemo kroz 40 minuta ovog meča nesvirane korake bismo videli iks puta, toliko da ne može da se oprosti, da ne može da se zažmuri i progleda kroz prste. S pravom možemo da im zalijepimo etiketu neznalica, onih koji kvare košarku, koji su na ovaj meč bacili ljagu", dodaje se.

Ostali srpski mediji također krive suce: "Herojska Srbija bila na korak od finala, ali su sramotni suci učinili svoje! Amerikanci uz pomoć neznalica slomili hrabre Orlove!", piše Kurir. "Au, kakva šteta! Srbija razbijala Ameriku i vodila 37 minuta, nestvarni Curry i suci ukrali pobjedu Orlovima" ističe Informer.

"Blamaža Amerikanaca! Šarlatan iz Paname pomogao LeBronu, suci morali pogurati najmoćniju ekipu svih vremena", tvrdi Alo. "Poraz za infarkt; Srbija pokradena? Amerika umalo bačena na koljena, Bogdanović u suzama", piše B92. "Srbija igrala fantaziju od košarke 36 minuta, suci pogurali SAD do finala", žali Mozzart.