emotivne turbulencije

Einstein je ostavio šokantno pismo svojoj Milevi Marić: Imao je vrlo bizarne i nesvakidašnje zahtjeve

Brak Alberta Einsteina i Mileve Marić, premda u početku obilježen intelektualnom bliskošću i zajedničkim naučnim interesima, daleko je od idealnog. Iako su se mnogi divili njihovoj vezi, iza zatvorenih vrata njihov brak bio je ispunjen izazovima koji su s vremenom postali nepremostivi.

Einstein se strastveno udvarao Milevi Marić, srpskoj fizičarki i matematičarki, unatoč snažnom protivljenju svoje porodice. Njihova veza započela je tokom studija, u vrijeme kada su Milevi predviđali blistavu naučnu karijeru. Mnogi su se čudili njihovom odnosu jer je Einstein bio povučen i tih, dok je Mileva bila poznata po svojoj odlučnosti i inteligenciji.

Einsteinova majka nije odobravala ovu vezu, prvenstveno zbog razlike u godinama – Mileva je bila četiri godine starija – te zbog njene fizičke mane, kraće noge. Unatoč porodičnim nesuglasicama, par se vjenčao 1903. godine, već imajući iza sebe gubitak kćeri Lieserl, koja je prema nekim izvorima preminula kao dojenče, dok drugi vjeruju da je data na usvajanje.

Einsteinovi uvjeti

Kako su godine prolazile, bračni problemi postali su sve izraženiji. Albert i Mileva su pokušavali sačuvati brak zbog djece, no napetosti su samo rasle. Jedan od najpoznatijih primjera Einstenovog hladnog pristupa supruzi jest pismo koje joj je napisao usred jedne od njihovih brojnih svađa. U tom pismu, koje je kasnije objavljeno u biografskoj knjizi "Njegov život, njegov svemir", Einstein je izložio niz zahtjeva koje je Mileva morala prihvatiti ako žele ostati zajedno.

Među uvjetima bili su:

Mileva se morala pobrinuti da Einsteinova odjeća i donje rublje budu u dobrom stanju.

Obroci su mu se trebali posluživati redovno u njegovoj sobi.

Spavaća i radna soba morale su biti uredne, s radnim stolom rezerviranim samo za njega.

Uz to, Einstein je zahtijevao da Mileva prekine sve nepotrebne lične odnose s njim, uključujući zajedničko sjedenje u kući, putovanja ili izlete. Od nje je tražio da ne očekuje nikakvu intimnost niti da mu išta prigovara, da prestane razgovarati s njim na njegov zahtjev te da napusti sobu bez prigovora kada to zatraži. Također, zabranio joj je omalovažavanje pred djecom.

Zatražio razvod

Mileva je godinama podnosila Einsteinove zahtjeve, ali je na kraju shvatila da je razvod najbolje rješenje. Neposredno prije Prvog svjetskog rata, s djecom se preselila u Zürich. Dvije godine kasnije, Einstein je formalno zatražio razvod, a njihov brak je okončan 1919. godine. Samo nekoliko mjeseci kasnije, Einstein se ponovno oženio, ovog puta dugogodišnjom ljubavnicom.

Brak Alberta Einsteina i Mileve Marić, iako započet s velikim obećanjima, završio je pod teretom složenih ličnosti i zahtjeva koje je teško bilo ispuniti. Ova priča ostaje trajni podsjetnik na to kako čak i veliki umovi mogu biti zahvaćeni ličnim i emocionalnim turbulencijama.