MIKAYIL FAYE

‘Čudo iz Kustošije’ blizu odlaska iz Barcelone. Kataloncima ponuđeno 10 miliona eura

Mikayil Faye je opet blizu (privremenog) odlaska iz Barcelone. To pod egidom "ekskluzivno" otkriva Fabrizio Romano: "Rennes je službeno ponudio 10 miliona eura za njega uz oko 25 posto od idućeg transfera. Barcelona inzistira na tome da u ugovoru bude i klauzula o tome da ima pravo otkupa Fayea jer ga želi pustiti samo ako će ubuduće zadržati kontrolu nad njim. Za Fayea je zainteresirano više klubova i utrka je počela."

Cijeli svijet je pisao o Čudu iz Kustošije

Faye je prije godinu dana iz Kustošije prešao u Barcelonu uz odštetu od 1.5 milion eura. To je bio senzacionalan transfer jer je igrač kluba s dna druge hrvatske lige prodan svjetskom velikanu. Faye je zbog toga postao tema evropskih i svjetskih novinara. Engleski mediji, oduševljeni onim što su vidjeli od njega na terenu, prozvali su ga "Čudo iz Kustošije".

Faye je doveden u Barcelonu kao velik potencijal, a to je i opravdao. Prošle sezone je za drugu momčad u 33 utakmice postigao četiri gola. Uspio je doći do klupe za rezerve prve momčadi dok ju je vodio Xavi, ali ne i minutaže u utakmici za seniore Barcelone.

Barcelona ga ne pušta jer je otpisan, nego da klub poboljša tešku financijsku situaciju

Prije mjesec i po činilo se da Faye sigurno odlazi iz Barcelone. Španski mediji pisali su tada da je Barcelona za mladog stopera prihvatila Portovu ponudu u iznosu od 15 miliona eura. Španci su dodali da ga se Barcelona ne odriče jer ne vjeruje u njega, već zato što bi njegovom prodajom mogla poboljšati lošu financijsku situaciju u klubu.

No, dolaskom novog trenera Hansija Flicka igrač koji je došao iz Kustošije označen je kao onaj koji nije na prodaju. Umjesto u Portu, sada je nadomak prve postave Barcelone. Katalonski Mundo Deportivo to je prije mjesec dana istaknuo pod naslovom "Fati i Faye su iznenadili Flicka": "Krilni igrač Fati jako dobro reagira na fizičke napore kojima je izložen kako bi opet bio najbolja verzija sebe.

Prije mjesec dana Porto je ponudio 15 miliona eura, ali transfer je stopirao novi trener Barcelone

Isto je i s braničem, koji će ovog ljeta biti pažljivo praćen nakon što je trener stopirao njegov već dogovoreni odlazak. Hansi Flick ugodno je iznenađen Fayeovim radom nakon što je spriječio da ode u Porto. Nakon što je sjajno igrao za rezervnu momčad, Faye je poslije odlične prve faze priprema postao opcija za lijevi bok prve ekipe. Jasno je da je Senegalac osvojio trenera Barcelone."