Magazin

Šta se prvo stavlja – puder ili korektor

Stalna je dilema da li kod šminkanja prvo treba staviti puder, pa korektor ili obrnuto – kako bismo što bolje prikrili fleke, podočnjake, bubuljice na licu. Stručnjaci za make-up sada otkrivaju koji štos zaista pali.

Prvo puder, pa korektor

Glavno pitanje kad se uhvatimo za neseser sa šminkom je odakle početi – treba li prvo na kritična mjesta staviti korektor ili tečni puder.

“Zavisi od područja koje pokušavate da pokrijete. Ja uvijek krećem od predjela oko očiju. Tu nikad ne nanosim tečni puder jer je to tako tanka koža da može da djeluje teško ako se puder nakupi u sitnim borama i porama”, kaže za portal Stylist.co.uk Warren Dowdall, profesionalni make-up artist.

On dodaje i da podočnjaci prave veliki problem jer zbog njih djelujemo umorno, ali čim sredimo taj dio lica, koža će izgledati znatno svježije. Zato i neće biti potrebe da se na ostatak lica stavlja mnogo pudera.

“Što se tiče fleka ili hiperpigmentacije, korektor je najbolje da nanosite nakon podloge, i to na tačno određenim mjestima da biste postigli prirodni izgled”, objašnjava on.

Zašto je redoslijed bitan

“Ako korektor i puder budete stavljali pravim redom, dobro će se primiti na kožu i lice će djelovati čisto i prirodno. Ako korektor nanesete prije podloge, vrlo je moguće da će se on razmazati i skinuti kad stavite puder preko njega, pa onda ceo proces nema smisla, a i pravite sebi dupli posao”, kaže Dowdall.

I Debbie Finnegan, stručnjakinja za šminku iz kompanije MAC, slaže se da je važno kojim redom stavljamo koje kremaste proizvode i da prvo ide puder, pa tek onda korektor.

“Prvo ide krema za lice, odnosno preparat za njegu, pa podloga, odnosno tečni puder, pa onda korektor. Na kraju ide rumenilo i setovanje puderom u prahu kako bi sve ostalo na svom mjestu”, kaže ona.

Prava nijansa korektora

Finnegan kaže da preporučuje najviše za nijansu svjetliji korektor od pudera da bi se postigao prirodni luk. Također, preporučljive su i toplije nijanse koje će prikriti nedostatke. Kada je riječ o pokrivanju fleka, najbolje će se uklopiti korektor koji odgovara vašem tonu kože.

Kako da korektor izdrži cijeli dan

“Setovanje je ključno. Koristim paperjastu četku za blediranje sa prozirnim mat puderom. Nježno pređite četkom preko područja na koje ste stavili korektor, a zatim lagano utapkajte prstom. Četkicom ćete staviti taman dovoljno pudera koji će fiksirati korektor, a neće isušiti lice”, kaže Dowdall.

Idealan korektor za fleke

“Uvek bih predložila da u neseseru imate dva različita korektora. Koža oko očiju je tanja i nježnija, zato potražite formule koje su hidratantne, njegujuće i koje imaju mek sjajni završetak”, kaže Dowdall.

Finnegan, s druge strane, preporučuje formulu sa manje vlage.

“U suprotnom, fleke ili podočnjaci će prosijati, što će problem naglasiti umjesto da ga sakrije”, kaže Finnegan.