rastu kritike

Anketa: Skoro 70 posto Nijemaca protiv vojne podrške Izraelu

Oko 68 posto Nijemaca odbacilo je vojnu podršku Izraelu, ako se rat proširi na Liban ili Iran, prema istraživanju javnog mnijenja ARD objavljenom u subotu.

U poređenju s istraživanjem iz marta, među njemačkom populacijom sve su veće kritike vojnih akcija vlade premijera Benjamina Netanyahua na Bliskom istoku.

Oko 57 posto ispitanih reklo je da je izraelska vojna reakcija na napade Hamasa 7. oktobra otišla predaleko. To je povećanje od sedam procenata.

Broj ispitanika koji smatraju da je vojna akcija u Pojasu Gaze prikladna pao je za sedam procenata na samo 21 posto, dok samo četiri posto ispitanih smatra da akcija nije otišla dovoljno daleko.

Prema mišljenju šest od 10 Nijemaca (61posto), Izrael je u potpunosti ili donekle odgovoran za situaciju u Gazi.

Njemačka je decenijama čvrsto podržava Izrael zbog nacističke prošlosti. Evropska zemlja je značajan dobavljač oružja za Izrael, s doprinosom od 326,5 miliona evra vojne opreme i naoružanja samo u prošloj godini.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubio je skoro 39.800 ljudi od oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čija mu je posljednja presuda naložila da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.