FILMSKA ANTOLOGIJA

Uoči početka SFF-a bit će prikazan Kuduz: ‘Udario me Salemov babo daljinskim’

Projekcija u znak sjećanja na nedavno preminulog bh. velikana Abdulaha Sidrana

U znak sjećanja na nedavno preminulog bh. velikana Abdulaha Sidrana, dan uoči početka Sarajevo Film Festivala bit će prikazan film "Kuduz" Ademira Kenovića za koji je scenario pisao upravo Sidran.

Projekcija je najavljena za 15. august u Ljetnom kinu Coca-Cola u 20 sati. Ulaz je besplatan uz prethodno preuzimanje ulaznica online ili u Glavnom Box Officeu SFF-a.

Ova projekcija pruža priliku da se prisjetimo vrhunskog djela bosanskohercegovačke kinematografije, kao i značajnog doprinosa Abdulaha Sidrana, koji je bio istaknuti pisac, pjesnik, i scenarist.

Rođen u Sarajevu 1944., Sidran je postao jedan od najtraženijih scenarista u Jugoslaviji, a film “Kuduz” iz 1989. godine, koji je režirao Ademir Kenović, jedno je od njegovih najpoznatijih djela. Radnja filma prati tragičnu ljubavnu priču Bećira Kuduza i Bademe u sumornim bosanskim predgrađima.

Nastao je u produkciji Bosna filma, a nagrađen je Zlatnom arenom za scenarij na prestižnom Filmskom Festivalu u Puli, gdje je i Snežana Bogdanović dobila Arenu za ulogu Badema.

„Kuduz“ je, može se slobodno reći, dio filmske antologije ovih prostora a nezaboravne se i brojne filmske replike, kao što su: „Udario me Salemov babo daljinskim“, kao i „Čika Saleme, posl'o me babo da vidim kako si?"."Evo boli me glava, rebro slomljeno, ruka iščašena, evo sad i bubrezi…". "E ne mogu ja to zapamtiti, ja ću reć' da si ti već umro"…

Nezaboravan je i natpis u kafani: „Zabranjeno sjedit' 'nako“.

Muziku je komponovao Goran Bregović, a u filmu se također može čuti pjesma "Žute dunje" u izvođenju „Indexa“.